Ongewenste vruchtbaarheid

Als er geen wens (meer) is om kinderen te krijgen, dan zijn er verschillende mogelijkheden om zwangerschap te voorkomen. Anticonceptie gaat ongewenste vruchtbaarheid tegen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

De wens om geen kinderen (meer) te krijgen.

Behandelingen

Anticonceptie gaat ongewenste vruchtbaarheid tegen.

  • Middelen met hormonen: de pil, een ring in de schede, een hormoonpleister, de prikpil, een staafje in de bovenarm, het hormoonspiraaltje.
  • Middelen zonder hormonen: het koperspiraaltje, het condoom, het vrouwencondoom en het pessarium.
  • Middelen die ook beschermen tegen een seksueel overdraagbare aandoening (SOA): het condoom en het vrouwencondoom.
  • Middelen die zorgen dat u definitief geen kinderen meer kunt krijgen: sterilisatie. Dat kan zowel bij de vrouw als bij de man uitgevoerd worden. De afdeling Gynaecologie voert de sterilisatie bij de vrouw uit. De afdeling Urologie doet de sterilisatie bij mannen.

Welk middel kiest u?

Bedenk wat voor u belangrijk is. Wilt u na het stoppen snel zwanger kunnen worden? Heeft het middel effect op de menstruatie? Hoe betrouwbaar is het product? Wilt u het middel ook kunnen gebruiken tijdens de overgang? Bedenk dat geen enkel middel 100% garantie geeft om niet zwanger te kunnen worden, al zijn sommige middelen meer veilig dan andere. Bedenk ook dat veel producten niet beschermen tegen een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Is er een kans om een SOA op te lopen, dan kunt u een (vrouwen)condoom naast andere anticonceptie gebruiken. Soms zijn gezondheidsredenen belangrijk. Zo worden na een trombose, middelen met oestrogene hormonen afgeraden. Overleg bij andere gezondheidsproblemen met de gynaecoloog.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00 of met de afdeling Urologie via 036 868 87 18.