Ontstoken keelamandelen

In de overgang van de mond en neus naar de keel zit veel lymfklierweefsel. Deze bevindt zich in de neus-keelholte, in de keel en op de tong. Als de amandelen de hoeveelheid ziekteverwekkers niet meer aankunnen, raken ze ontstoken. Verwijderen van de keelamandelen kan dan een oplossing zijn.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Het lichaam heeft een uitgebreid systeem om infecties tegen te gaan. Dit systeem noemen we het lymfkliersysteem. Het vangt zoveel mogelijk binnendringende ziekteverwekkers op en maakt deze onschadelijk. De keelamandelen (tonsillen) zijn zichtbaar als knobbels links en rechts achter in de keel. De huig is het aanhangsel van het zachte gehemelte. Het hangt midden tussen de keelamandelen. 

U of uw kind krijgt geen slechtere afweer door het verwijderen van de amandelen. De amandelen vormen namelijk slechts een klein gedeelte van het totale lymfkliersysteem van het lichaam. Bovendien bevindt zich in de mond-keelholte meer lymfklierweefsel. Dit zit in het slijmvlies van het zachte verhemelte en in de zij- en achterwand van de keel.

Symptomen

Bij een acute ontsteking van de amandelen bestaan de klachten in het algemeen uit een korte periode van keelpijn met slikklachten, koorts en algehele malaise. Na de derde dag daalt de temperatuur meestal, waarbij ook de andere klachten langzaam verdwijnen. 

De amandelen kunnen ook chronisch in meer of mindere mate ontstoken zijn. In het laatste geval kunnen klachten optreden van moeheid, lusteloosheid, snurken, matige eetlust en een slechte adem.

Als amandelen ontstoken zijn, zwellen ze op. Hierbij kunnen ook lymfklieren in de hals zwellen en pijnlijk zijn. Soms breidt de ontsteking van de keelamandel zich uit tot in het omliggende weefsel waarin zich dan pus ophoopt. Hierbij kan nauwelijks geslikt worden, is er veel slijmvorming, kan de mond moeilijk geopend worden, zijn de lymfklieren in de hals gezwollen en is er vaak hoge koorts.

Behandelingen

Als u of uw kind last heeft van één of meer van de klachten, kan het weghalen van de keelamandel een goede behandeling zijn. De beslissing om de amandelen te verwijderen is afhankelijk van de ernst van de klachten. Ook de frequentie van de klachten – hoe vaak treden ze op – speelt hierbij een rol. Soms wordt dit gecombineerd met het doorprikken van de trommelvliezen van de oren.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.