Ontstoken speekselkier

Er zijn drie verschillende soorten speekselklieren: de onderkaakspeekselklier, de oorspeekselklier en de ondertongspeekselklier. Deze speekselklieren kunnen ontstoken raken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Ontstekingen van speekselklieren kunnen komen door afsluiting van de afvoergang (meestal een speekselsteen), infecties door bacteriën, virussen en schimmels, auto-immuunziekten zoals het syndroom van Sjögren en bestraling in het hoofd-halsgebied.

Hoe ontstaat een ontsteking van een speekselklier?

Een ontsteking van een speekselklier komt door het binnendringen van ziekteverwekkende micro-organismen vanuit de mondholte via de uitvoergang naar de speekselklier of vanuit de bloedbaan. Een slechte weerstand kan ook een oorzaak zijn van de ontsteking. 

Zowel acute (=plotseling beginnend) als chronische (langzaam, slepend verloop) speekselklierontstekingen komen voor. Een acute ontsteking kan overgaan in een chronische; een chronische ontsteking kan acuut aanwezig zijn.

Symptomen

Acute ontsteking van de oorspeekselklier

  • Een warme, pijnlijke, gladde, gespannen en elastische zwelling voor en onder het oor.
  • In ernstige gevallen is de huid glanzend gespannen en rood, en heeft u veel pijn.

Acute ontsteking van de onderkaakspeekselklier

  • Pijn en een gespannen gevoel in de mondbodem en hals onder de kaakhoek.

Chronische ontsteking van de oorspeekselklier

  • Geeft in de rustige fase geen klachten.
  • Bij massage van de ontstoken speekselklier kan soms een slijmpropje uit de uitvoergang worden gemasseerd, gevolgd door een golf van speeksel.
  • Speeksel bevat vaak witte vlokken.

Chronische ontsteking van de onderkaakspeekselklier

Een stevige, duivenei grote zwelling aan de binnenzijde van de kaakhoek.

  • Bij voelen is de ontstoken speekselklier weinig pijnlijk en goed beweegbaar.
  • Het speeksel uit de speekselklier is vaak helder, maar kan witte vlokken en soms ook pus bevatten. Meestal is een speekselsteen de oorzaak van een chronische ontsteking van deze speekselklier.

Onderzoeken

Meestal is de diagnose niet moeilijk en kan deze zonder verder onderzoek worden vastgesteld.

Behandelingen

Acute ontsteking

Een acute ontsteking wordt niet meteen behandeld. De afvloed van speeksel en soms pus kan worden geholpen door een zuur dieet en massage van de speekselklier in de richting van de uitvoergang, als dit niet te pijnlijk is. Antibiotica en onderzoek naar bacteriën die de ontsteking veroorzaken zijn meestal niet nodig.

Chronische ontsteking

Bij een chronische ontsteking wordt ook niet meteen behandeld. Omdat meestal enige afvloed van speeksel en/of pus is op te wekken, is vooral bij een chronische ontsteking massage van de speekselklier en het eten van zure voedingsmiddelen belangrijk; de klier en de uitvoergang worden hierdoor schoongespoeld. Antibiotica zijn meestal niet nodig, behalve bij ontstekingen die terugkomen. Dan krijgt u een behandeling met antibiotica. Als dit niet helpt, wordt de speekselklier soms verwijderd.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie via 036 868 87 49.