Oorontsteking

Een chronische oorontsteking (ook wel middenoorontsteking genoemd) veroorzaakt in de acute fase vaak een heftige, stekende pijn in het oor. In de chronische fase kunnen klachten als minder goed horen en een loopoor voorkomen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Acute oorontsteking

Voorafgaand aan een acute oorontsteking bent u vaak verkouden. De buis van Eustachius kan dan niet optimaal werken waardoor vocht in het middenoor niet wegkan. Dit is een ideale situatie voor bacteriën om te groeien en zo kan in het middenoor een ontsteking ontstaan. De ontsteking drukt tegen het trommelvlies, waardoor pijn ontstaat. Soms kan er ook een gaatje in het trommelvlies ontstaan.

Chronische oorontsteking

Chronische middenoorontsteking ontstaat doordat slijmvlies in het middenoor langdurig is ontstoken, met een gaatje in het trommelvlies en een langdurig loopoor tot gevolg. Soms kan een ingetrokken trommelvlies met ophoping van huidschilfers ook tot een langdurig loopoor leiden.

Cholesteatoom

Door een sterk ingetrokken trommelvlies kunenn zich huidschilfers in het middenoor ophopen. Dat heet cholesteatoom. Cholesteatoom kan niet met medicijnen worden behandeld. Het cholesteatoom breidt zich vaak naar binnen toe uit en maakt alles stuk wat het op zijn weg tegenkomt. Vaak beschadigt dit de gehoorbeentjes, waardoor het gehoorverlies ontstaat. Door het aantasten van het evenwichtsorgaan ontstaat duizeligheid. Opereren is daarom vaak noodzakelijk.

Symptomen

Afhankelijk van de fase en het type oorontsteking kunnen de klachten bestaan uit pijn in het oor, verminderd gehoor, een loopoor of oorsuizen.

Onderzoeken

Om te bepalen of u last heeft van een oorontsteking zal de arts naar uw klachten luisteren en het oor van binnen bekijken. Soms wordt dit aangevuld met een hoortest of wordt het vocht van een loopoor op kweek gezet.

Behandelingen

Een chronische oorontsteking uit zich door regelmatig terugkerende looporen, meestal met een verminderd gehoor. Soms komen daar klachten bij van pijn in het oor, duizeligheid of bij uitzondering een aangezichtsverlamming. Soms kan met medicijnen (oordruppels en/of antibiotica) de ontsteking worden genezen. Werkt dit niet voldoende dan kunnen trommelvliesbuisjes worden geplaatst of wordt gekozen voor een sanerende (schoonmaak) ooroperatie.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.