Oorspeekselklierproblemen

De oorspeekselklier zit voor en onder het oor. Vanuit de oorspeekselklier loopt een afvoergang tot in het wangslijmvlies. Hierlangs wordt speeksel vanaf de oorspeekselklier naar de mondholte afgevoerd. In de oorspeekselklier kan een gezwel of ontsteking ontstaan.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De 2 oorspeekselklieren vormen samen met 2 speekselklieren onder de kaak en 2 onder de tong de 6 grote speekselklieren. Samen met talloze kleine speekselklieren zorgen ze voor de productie van speeksel. De oorspeekselklier bestaat uit 2 delen: de oppervlakkige kwab en de diepe kwab. Tussen deze delen loopt de aangezichtszenuw (Facialis). Deze belangrijke zenuw zorgt voor de mimiek van het gezicht, het sluiten van de oogleden en het sluiten van de lippen.

Gezwel

Een gezwel in de oorspeekselklier kunt u zien door een bobbel onder een kaakrand of op de wang, voor of vlak onder het oor. Soms gaat het oorlelletje wat naar buiten staan. Over het algemeen geeft dit geen pijnklachten of uitval van de aangezichtszenuw. 80% van de gezwellen zijn goedaardig (een cyste, pleiomorf adenoom of Warthintumor). Kwaadaardige gezwellen van de speekselklieren (soms uitzaaiing van melanoom of gezwel elders) zijn zeldzaam.

Ontsteking

In de klier zelf of in de afvoerbuis naar de mond kunnen stenen voorkomen die de speekselafvoer belemmeren. Wanneer deze speekselstenen vast blijven zitten, kan een chronische oorspeekselklierontsteking ontstaan. Ook zonder speekselstenen kan de oorspeekselklier chronisch ontstoken raken.

Symptomen

  • Zwelling van uw wang in de buurt voor het oor. De zwelling kan rond de maaltijd toenemen doordat dan de speekselproductie wordt gestimuleerd en niet afvloeit. Dit geeft stuwing.
  • Droge mond met soms vieze smaak.
  • Pijn.
  • Moeite met openen van uw mond.

Onderzoeken

De precieze oorzaak van een oorspeekselklieraandoening is niet altijd vast te stellen. Soms kan extra onderzoek worden gedaan. Met een dun naaldje (vergelijkbaar met bloedprikken) worden cellen uit de zwelling opgezogen. Een patholoog-anatoom (weefseldeskundige) onderzoekt de cellen onder de microscoop om zo de aandoening te bepalen. Bij een cytologische punctie beschadigt de aangezichtszenuw nooit.

De aangezichtszenuw kan wel beschadigen als in de oorspeekselklier wordt gesneden om weefsel te verkrijgen voor (weefsel)onderzoek. Daarom mag weefsel uit de oorspeekselklier voor onderzoek alleen worden uitgenomen als de aangezichtszenuw wordt vrijgelegd en zichtbaar gemaakt.

Behandelingen

Als een ontsteking van een oorspeekselklier en de pijn die hierdoor ontstaat ernstig is, kan de ontstoken oorspeekselklier geheel of gedeeltelijk worden weggehaald.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.