Open verbinding tussen mond- en kaakholte (antrumperforatie)

Een antrumperforatie is een verbinding tussen de mondholte en de kaakholte (neusbijholte). De kaakholte ligt in de bovenkaak, tussen de neus en de wang. Bij het trekken van een kies in de bovenkaak, ontstaat er soms een gat als deze een lange wortel heeft die in de holte uitsteekt. Dit gat moet weer dicht, omdat het anders kan ontsteken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

  • Drinken vloeit via de mond en de kaakholte in de neus.
  • De wond van de getrokken kiest geneest niet.
  • Een ontstoken kaakholte.

Onderzoeken

De arts vraagt u om uw neus te snuiten en uw wangen bol te maken. Als er lucht ontsnapt is er een open verbinding van de mond naar de neusbijholte.

Behandelingen

Als de antrumperforatie direct na het trekken ontdekt wordt, dicht de kaakchirurg het gat meestal direct door het met tandvlees te bedekken.

Als het gat pas later ontdekt wordt, is de kaakholte soms al ontstoken en moet die eerst schoon worden. Dit gebeurt door de kaakholte dagelijks te spoelen, soms in combinatie met antibiotica. Na ongeveer een week is de ontsteking rustig en kan tandvlees over het gaatje gehecht worden. Dit gebeurt met een plaatselijke verdoving. Als het gat erg groot is en de ontsteking hardnekkig, dan gebeurt het sluiten onder volledige narcose.

Na de behandeling kunt u 5 tot 7 dagen last hebben van een flinke zwelling en kunt u uw mond lastiger openen. De pijn is met pijnstillers goed te bestrijden.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie via 036 868 87 49.