Overgang (Menopauze)

De menopauze is de laatste menstruatie. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen de 40 en 60 jaar. Voor en na de menopauze is er een periode waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode noemen ze de overgang. De overgang is voor alle vrouwen anders; 20% heeft geen klachten en 25% heeft zoveel klachten dat ze er iets aan willen doen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Elke vrouw krijgt te maken met de overgang. Een periode in het leven waar er veel verandert en de de menstruaties ophouden. Doordat de eierstokken minder hormonen aanmaken, ontstaan nogal eens klachten. Sommige vrouwen hebben nauwelijks of geen klachten, anderen hebben veel of hinderlijke klachten. Na de overgang hebben vrouwen meer kans op hart- en vaatziekten dan op jongere leeftijd. Daarom is het belangrijk aandacht te besteden aan gezond ouder worden.

Symptomen

Heel veel klachten worden aan de overgang toegeschreven. Dit is vaak makkelijk, maar niet altijd terecht. Artsen kijken naar typische en atypische overgangsklachten.

Typische overgangsklachten zoals opvliegers en nachtzweten reageren over het algemeen goed op behandeling met hormonen. Door een betere nachtrust kunnen vrouwen ook overdag beter functioneren.

Behandelingen

De artsen van de menopauzepoli willen graag goed geïnformeerd zijn over uw klachten en uw voorgeschiedenis. Ook ziektes in uw familie zijn van belang. Daarom is er een uitgebreide vragenlijst. De gynaecologen stellen het erg op prijs als u deze vragenlijst invult en tijdig voorafgaand aan uw bezoek mailt. Zo kunnen zij u goede informatie geven en samen met u zoeken naar een behandeling die bij u past. Na afloop ontvangt uw huisarts een brief waarin staat wat er met u besproken is.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00