Overgewicht (morbide obesitas)

Of iemand een normaal gewicht heeft, hangt af van de verhouding van de lichaamslengte en leeftijd. De BMI (Body Mass Index) berekent of het lichaamsgewicht past bij de lengte. Morbide obesitas is ernstig overgewicht met een BMI hoger dan 40 of een BMI hoger dan 35 in combinatie met gezondheidsproblemen zoals onder andere suikerziekte (diabetes), hoge bloeddruk, artrose (gewrichtsslijtage) en slaap apneu syndroom (OSAS).

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De BMI is te berekenen door het lichaamsgewicht (in kilo’s) te delen door het kwadraat van uw lichaamslengte (in meters). Voor mensen van 18 jaar en ouder is een BMI tussen 18,5 en 25 een normaal gewicht. Meer dan de helft van de volwassenen in Nederland heeft echter een BMI boven de 25 en is dus te zwaar. Als de BMI hoger is dan 30 is er sprake van overgewicht (obesitas).

Symptomen

  • een BMI hoger dan 40
  • een BMI hoger dan 35 in combinatie met samenhangende gezondheidsproblemen

Behandelingen

Bij morbide obesitas moet u afvallen. Dit kan door het aanpassen van uw levensstijl (anders eten, meer bewegen enzovoort).

Als dit niet voldoende effect heeft, zijn er verschillende operaties mogelijk. Om een operatie te krijgen moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. De artsen kijken naar uw BMI, leeftijd, uw inzet om met een dieet en beweging af te vallen en of u de gevolgen van een dergelijke operatie begrijpt. Een gewicht verminderende operatie is tot nu toe de enige behandeling van ernstig overgewicht die blijvend effect heeft. Toch is een operatie slechts een hulpmiddel en zult u ook uw levensstijl moeten veranderen.

Soorten operaties

Er zijn verschillende operaties die allemaal anders werken en eigen voor- en nadelen hebben. Een restrictief operatie beperkt het eten. Dit zijn de maagband, maagverkleining en de maagverkleining met omleiding (gastric bypass) en de sleeve-maagverkleining (gastric sleeve). Na een malabsorptief operatie wordt het eten minder verteerd (duodenal switch en de darmomleiding volgens Scopinaro).

Contact

Heeft u een verwijzing van de huisarts gekregen en is deze digitaal verstuurd naar ons? Dan nemen wij contact met u op; u hoeft ons niet zelf te bellen.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling bariatrie via telefoonnummer 036 868 93 34. In de ochtend zijn wij bereikbaar tussen 10.00 en 12.00 uur en in de middag tussen 13.30 en 14.30 uur.

Bent u al in behandeling en zoekt u contact met de diëtist van Diëtheek? Neem dan contact op via telefoonnummer 088-4253600.