Peesontsteking van duim en pols (De Quervain)

De Quervain is een peesontsteking in de pols aan de kant van de duim. Door irritatie zwelt de omliggende slijmvlieslaag van de polspezen op, wat ook de duimpezen afknelt. Hierdoor kunnen de pezen niet meer goed bewegen. Vaak ontstaat een peesontsteking door het steeds herhalen van dezelfde beweging, zoals grijpen, kneden en wringen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

De peesontsteking begint met een branderige pijn in de onderarm ter hoogte van de pols aan de kant van de duim. Daarna straalt de pijn verder uit naar de duim en de onderarm. Het bewegen van de duim gaat steeds meer pijn doen en u heeft minder kracht. De pijn is vaak erger bij het vastpakken van voorwerpen of het draaien van de pols.

Onderzoeken

De arts onderzoekt uw arm en kan snel zien of u De Quervain heeft. Soms doet de arts aanvullend onderzoek om de ernst van de ontsteking vast te stellen.

Behandelingen

Als de ontsteking niet al te ernstig is, kan een cortison injectie de ontsteking mogelijk tot rust brengen. Het resultaat van deze behandeling is helaas niet altijd blijvend en de klachten kunnen dus terugkomen.

Een polsbrace (een soort spalk) kan de ontsteking soms ook tot rust brengen. Helaas is ook het resultaat van deze brace niet altijd blijvend en kunnen de klachten dus ook hier terugkomen.

Als u klachten blijft houden, is een operatie mogelijk. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805 of de afdeling Plastische Chirurgie via 036 868 88 43.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.