Pijn op de borst (Angina Prectoris)

Angina pectoris is de medische term voor pijn op de borst of hartkramp. Dit kan ontstaan als de hartspier te weinig zuurstof krijgt door een vernauwing van de kransslagaders. Dit zijn de bloedvaten die het hart van zuurstof voorzien.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Vernauwingen ontstaan door slagaderverkalking. Hierdoor krijgt het hart minder zuurstof dan het nodig heeft. 

Symptomen

Typisch voor angina pectoris is een beklemmende of drukkende pijn op de borst. De pijn kan een benauwd gevoel geven, alsof er een knellende band om de borst zit. De pijn straalt soms uit naar armen, hals, kaak, rug of maagstreek en kan samengaan met zweten of misselijkheid. Een aanval trekt meestal weg in rust of na het innemen van speciale medicijnen (tabletje of spray onder de tong).

De klachten kunnen ook minder duidelijk zijn. Dit komt vaker voor bij ouderen, vrouwen en mensen met diabetes (suikerziekte). In het begin ontstaan de klachten vooral als het hart zich harder moet inspannen dan normaal. Dit komt omdat het hart dan meer zuurstof nodig heeft, zoals bij lichamelijke inspanning of sport, heftige emoties, na het eten van een zware maaltijd of de plotselinge overgang van een warme naar een koude omgeving.

De pijnaanvallen betekenen dat de bloedtoevoer naar het hart niet meer helemaal in orde is. Bel direct 112 als de pijn op de borst:

  • veel erger is dan anders;
  • langer dan 5 minuten duurt;
  • in rust niet vermindert met medicijnen voor angina pectoris;
  • ​voelt als een strakke band om de borst die gepaard gaat met misselijkheid en zweten.

Deze klachten kunnen wijzen op een hartinfarct

Onderzoeken

Pijn op de borst kan een signaal zijn dat er iets mis is met het hart. Na een gesprek met u bepaalt de arts of de klachten van het hart komen. Daarna wordt u uitgebreid onderzocht.

Behandelingen

Medicijnen

Medicijnen verlagen de behoefte aan zuurstof van het hart. Ook voorkomen of verlichten ze de pijn. Andere medicijnen hebben niet of nauwelijks effect op de klachten. Die zorgen ervoor dat de vernauwingen in de kransslagaders niet erger worden.
De meest gebruikte medicijnen zijn:

  • nitraten: verwijden van de bloedvaten;
  • bètablokkers: verlagen de bloeddruk en hartslag;
  • calciumblokkers: maken de bloedvaten wijder;
  • antistollingsmiddelen;
  • cholesterolverlagers.

Mochten medicijnen niet voldoende helpen, dan zijn er andere behandelmogelijkheden. Uw specialist zal dit uitgebreid met u bespreken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Cardiologie via 036 868 87 19.