PMS (premenstrueel syndroom)

PMS zijn klachten in de tweede helft van de menstruatiecyclus die weer verdwijnen bij het begin van de menstruatie. Sommige vrouwen houden nog klachten tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Na een periode van minimaal een week zonder klachten komen ze weer terug. Door de steeds terugkerende klachten verstoort PMS het normale leefpatroon van vrouwen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Bij de vraag of u PMS heeft is het moment waarop u klachten krijgt en deze weer verdwijnen belangrijker dan welke soort klachten u heeft.

Er zijn honderden lichamelijke en psychische klachten die u kunt hebben bij PMS; zoals pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid, wisselende stemmingen, gespannenheid, depressiviteit of agressief zijn.

PMS klachten beginnen vaak na het dertigste jaar en na het krijgen van kinderen. Bij jongere vrouwen komt PMS minder vaak voor. Na de overgang verdwijnen de klachten. Naar schatting heeft 4% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar last van PMS.

Symptomen

  • Pijnlijke borsten;
  • een opgeblazen gevoel;
  • prikkelbaarheid;
  • wisselende stemmingen;
  • klachten als gespannen, depressief of agressief zijn.

Onderzoeken

Om te weten of uw klachten door PMS komen, gaat de arts nauwkeurig na wanneer uw klachten optreden.

Behandelingen

Als u PMS heeft, is het belangrijk hiermee te leren omgaan en ook om uw omgeving voor begrip te vragen voor uw klachten. Vermijd zoveel mogelijk stressvolle situaties en druk. Meer bewegen verlicht de klachten. Ook aanpassingen in wat u eet kunnen helpen de klachten te verminderen; probeer zo weinig mogelijk koffie, alcohol, vet, zout en scherpe kruiden te gebruiken. Minderen of stoppen met roken kan zinvol zijn. Soms helpt het om te praten met een psycholoog of een maatschappelijk werker.

Meestal helpen deze aanpassingen al genoeg om met de klachten om te kunnen gaan. Als dit niet genoeg is, kunt u mogelijk medicijnen krijgen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.