Poliepen in de dikke darm

Een poliep in de dikke darm is een woekering van het slijmvlies van de dikke darm. Veel mensen hebben poliepen zonder het te weten omdat ze vaak geen klachten geven. Poliepen zijn niet allemaal even groot: van een speldenknop tot een poliep van enkele centimeters. Soms zit er maar 1 poliep in de dikke darm, soms zijn het er meer. De meeste poliepen zijn goedaardig en blijven dit ook. Soms kunnen poliepen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: dikkedarmkanker

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Erfelijke aanleg en voeding en leefstijl kunnen een rol spelen bij het ontstaan van poliepen in de dikke darm.

Symptomen

Poliepen in de dikke darm geven bijna nooit klachten. Hoe groter de poliepen groeien hoe groter de kans is dat ze klachten gaan geven of kunnen uitgroeien tot darmkanker.

Klachten die voor kunnen komen bij grote poliepen zijn:

  • bloed in de ontlasting,
  • vaker of minder vaak poepen,
  • buikpijn,
  • bloedarmoede.

Onderzoeken

Er zijn verschillende onderzoeken waarmee de arts poliepen in de dikke darm kan opsporen.

Behandelingen

Als tijdens een kijkonderzoek blijkt dat er poliepen in de dikke darm zitten, dan worden deze direct weggehaald bij een poliepectomie. Er wordt door de endoscoop een instrument in de darm geschoven. Hiermee kan de arts de poliep verwijderen, dit doet geen pijn. De arts zal de verwijderde poliep vervolgens laten onderzoeken in een laboratorium.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16.