Polyneuropathie

Polyneuropathie is een beschadiging van de zenuwen in de benen en soms in de armen. Vaak ontstaat deze beschadiging door suikerziekte, alcoholgebruik of vitaminetekort.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

U kunt last hebben van een doof/afwezig gevoel, gevoel van watten, slapend en tintelend gevoel. Dit begint meestal in de voeten en na verloop van tijd kan het zich uitbreiden naar de benen en de handen. De gevoelsstoornissen zijn meestal aan beide kanten van het lichaam.

Andere klachten die voorkomen zijn krachtsverlies, pijn, krampen en onrustige benen (vooral ‘s avond en ’s nachts).

Onderzoeken

De neuroloog kan polyneuropathie vaststellen met een neurologisch onderzoek. Soms is aanvullend een EMG (electromyografie) nodig om de zenuwen door te meten. Ook is vaak laboratorium onderzoek naar onderliggende oorzaken nodig.

Behandelingen

Klachten van polyneuropathie zijn moeilijk te behandelen.

Bij diabetes is het goed instellen van de insuline belangrijk om verergering van de klachten te voorkomen. Als alcohol een oorzaak is, is het stoppen met het drinken van alcohol belangrijk. Bij polyneuropathie door een vitaminetekort kan gerichte vitamine behandeling helpen.

Voor het behandelen van de symptomen zijn er verschillende medicijnen. Soms moet u in overleg met de neuroloog meerdere medicijnen uitproberen totdat het juiste medicijn is gevonden.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Neurologie via 036 868 87 20.