Positieduizeligheid (BPPD)

Bij positieduizeligheid is sprake van duizeligheid als het hoofd snel van houding verandert. Bij het omdraaien in bed, vooroverbuigen, omhoogkijken of achteromkijken. De duizeligheid duurt hooguit een minuut. BPPD komt vaak voor en is over het algemeen goed te behandelen.

 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

BPPD staat voor:

  • Benigne: goedaardige, een aandoening die geen kwaad kan;
  • Paroxismale: komt in aanvallen;
  • PositieDuizeligheid: de duizeligheid komt bij een verandering van houding.

BPPD wordt veroorzaakt door een stoornis van het evenwichtsorgaan in het binnenoor. In het evenwichtsorgaan bevinden zich kristallen in een vloeistof. Bij BPPD zijn deze kristallen losgeraakt en hebben zich verplaatst naar een andere plek in het evenwichtsorgaan. Bij het bewegen van het hoofd bewegen de kristallen mee met de vloeistofstroom. Dit leidt tot prikkeling van het evenwichtsorgaan. Als kristallen niet op de goede plaats liggen, wordt u duizelig.

Het loslaten van de kristallen heeft vaak geen aanwijsbare oorzaak en gebeurt meestal spontaan. Soms komt het na het stoten van uw hoofd, een (chronische) oorontsteking of een periode van bedlegerigheid. Het komt vooral voor bij mensen ouder dan 50 jaar, maar kan ook bij jongere mensen voorkomen.

Symptomen

  • Draaiduizeligheid (of een draaisensatie) na het maken van een specifieke beweging van het hoofd, bijvoorbeeld bij omdraaien in bed of omhoog kijken.
  • Hoe sneller het hoofd wordt bewogen, hoe heviger de klachten.
  • De klachten houden gewoonlijk niet langer dan een minuut aan.
  • Soms ook misselijkheid of braken. 

Onderzoeken

De KNO-arts of neuroloog stelt de diagnose aan de hand van de klachten en lichamelijk onderzoek. Waarschijnlijk zal uw KNO-arts of neuroloog de duizeligheid proberen op te wekken (provocatietest). Meestal is de diagnose snel duidelijk en is geen aanvullend onderzoek nodig.

Behandelingen

BPPD is over het algemeen goed te behandelen. Uw KNO-arts of neuroloog kan een zogenaamde kiep-oefening (Epley-manoeuvre) uitvoeren. De duizeligheid vermindert of verdwijnt ook door de hoofdbewegingen die de klachten oproepen te herhalen. Daarom krijgt u soms oefeningen mee voor thuis. Doorgaans verdwijnen de klachten met deze oefeningen binnen ongeveer 10 dagen. In sommige gevallen komen de klachten later weer terug. Soms wordt een fysiotherapeut ingeschakeld bij de behandeling.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.