Pterygium en pinguecula

Wat is een pterygium?

Men spreekt van een pterygium als het slijmvlies dat het wit van het oog bedekt (de conjunctiva) in een driehoekige vorm over het hoornvlies gaat groeien. Hierdoor kunt u minder zien. Meestal zit een pterygium aan de neuskant van het oog.

Wat is een pinguecula?

Dit is een lichtgele zwelling in het slijmvlies van het oog vaak aan de neuszijde, veroorzaakt door een opeenhoping van synthetische. Het is een goedaardige verandering van het slijmvlies. Er is geen ingroei in het hoornvlies, zoals het pterygium.

 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Voor pterygium is tot nu toe nooit een echte oorzaak gevonden. Wel lijkt het erop dat UV licht een rol speelt, omdat het pterygium in zonnige klimaten vaker voorkomt. Ook chronische irritatie van de ogen in een stoffige en droge omgeving lijkt een oorzaak.

Er is geen oorzaak bekend voor het ontstaan ​​van pinguecula.

Symptomen

  • Pterygium: In de meeste gevallen heeft u geen last van het pterygium. Soms is er sprake van een chronische irritatie en wordt het oog rood aan de kant van het pterygium. De doorgroei kan echter tot of over de pupilrand heengaan. Het zien kan dan vermeld minder zijn.
  • Pinguecula: In de meeste gevallen heeft u geen last van een pinguecula. Wel kan het oog soms aan de zijde van het pinguecula sneller rood worden en geïrriteerd aanvoelen.

Onderzoeken

De technisch oogheelkundig assistent (TOA) doet het vooronderzoek waarbij de gezichtsscherpte en de oogdruk wordt gemeten. Daarna krijgt u druppels in de ogen waardoor de pupillen verwijd worden. U gaat hierdoor slechter zien en mag niet zelf autorijden. Deze druppels moeten ongeveer 20 minuten inwerken. Hierna gaat de oogarts uw oog onderzoeken met de spleetlamp en een speciale lens. Hiermee wordt uw hele oog, inclusief het netvlies, onderzocht. Door het oog te onderzoeken met de spleetlamp kan de oogarts ook eventuele afwijkingen aan het slijmvlies zien.

Behandelingen

Pterygium

Als het oog erg geïrriteerd is geraakt door ontsteking van het pterygium, kan het nodig zijn om het te behandelen met antibiotische/corticosteroïde druppels. Bij overgroei van de pupilrand moet u aan uw oog worden geopereerd. Het pterygium wordt onder lokale verdoving verwijderd. Het is een kleine ingreep. Aanvullende behandeling is altijd noodzakelijk.

  • Een transplantaat van conjunctiva. Dit gebeurt tijdens de operatie. Een gezond stukje slijmvlies van hetzelfde oog wordt gebruikt. Het slijmvlies wordt vastgezet met oplosbare hechtingen. De eerste weken na de operatie kunnen deze hechtingen voor een zandgevoel in het oog zorgen. U moet het oog een aantal weken intensief druppelen om de genezing te bevorderen.
  • Bestraling van het geopereerde gebied. Alleen geschikt voor mensen met een donkere huid. De bestraling gebeurt na de operatie plaats op de afdeling radiotherapie van het Amsterdam UMC. Meestal worden in totaal 3 kortdurende bestralingen in de eerste twee weken na de operatie verricht. Na de operatie kan er nog enige dagen sprake zijn van een zanderig gevoel in het behandelde oog. U krijgt zalf en druppels om de genezing te bevorderen.

Pinguecula

Behandeling is niet nodig, behalve wanneer er sprake is van een ontsteking. Uitsnijden maak het meestal lelijker. In geval van ontsteking schrijft de oogarts antibiotische/ corticosteroïde druppels voor.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.