Reflux bij kinderen

Bij reflux stroomt het eten of drinken vanuit de maag terug naar de slokdarm. Dit komt vaak voor bij jonge baby’s omdat de spieren van het maagklepje nog niet sterk genoeg zijn en melk vloeibaar is. De meeste baby’s hebben hier geen last van. Soms kan reflux zorgen voor pijn en dat baby’s niet (goed) meer drinken. Na 3 maanden groeien de meeste baby’s hier vanzelf overheen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Bij gewone reflux spugen kindjes regelmatig de voeding weer uit. Bij verborgen reflux komt het eten wel weer omhoog in de keel of mond, maar spuugt de baby het niet uit. Doordat de maaginhoud zuur is, irriteert dit de slokdarm. Vaak hebben de kinderen tijdens het drinken al pijn en soms willen ze dan niet meer drinken. Dit kan een groeiachterstand geven. Verder kan de baby last hebben van pijn achter het borstbeen, zure oprispingen (boeren), een slecht ruikende adem en bloed in het spuug.

Onderzoeken

Vaak kan uw huisarts met vragen en een lichamelijk onderzoek beoordelen of uw baby reflux heeft.

Als klachten na adviezen en behandeling niet weggaan, kan het ziekenhuis eventueel extra onderzoek doen.

Behandelingen

  • U kunt de (afgekolfde) melk voor uw baby indikken met johannesbroodpitmeel (Nutriton). Hierdoor stroomt de melk minder snel terug de slokdarm in.
  • Houd uw baby een half uur na het voeden rechtop.
  • Door het bedje aan het hoofdeinde iets te verhogen met bijvoorbeeld blokjes onder de pootjes, ligt uw baby ‘rechterop’.
  • Bij ernstige klachten kan een arts medicijnen voorschrijven.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met De Kinderkliniek via 036 763 00 30. Buiten kantoortijden is dit nummer doorgeschakeld naar het Flevoziekenhuis, waar u – alleen voor spoedgevallen – kunt vragen naar de dienstdoende kinderarts.