Restless Legs Syndrome (RLS)

Restless Legs Syndrome (RLS) is een neurologische aandoening waarbij de benen onrustig zijn. Naar schatting heeft 5 tot 10% van de volwassenen hier last van. De ernst en hoe vaak de klachten optreden verschilt per persoon. De oorzaak is niet duidelijk, maar nervositeit kan een rol spelen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

RLS zorgt voor een vervelend kruiperig, branderig of soms jeukend gevoel in uw kuiten of benen als u stil zit of ligt. Soms komt het voor in andere delen van uw lichaam zoals de voeten en armen. U heeft schokkende bewegingen in uw benen die u niet kunt onderdrukken.

De klachten worden minder als u beweegt.

's Avonds en ’s nachts worden de klachten erger als u gaat zitten en vooral als u in bed ligt. Tijdens uw slaap schopt en slaat u met uw benen (of armen). U kunt hierdoor moeite hebben om in slaap te vallen of om een hele nacht door te slapen. Overdag kunt u daardoor extra moe zijn.

Ongeveer 80% van de mensen met RLS heeft ook last van periodic limb movement disorder (PLMD). Dit zijn schokkende bewegingen die een paar keer per nacht iedere 20 tot 30 seconden voorkomen en de slaap verstoren.

Onderzoeken

De arts stelt de diagnose op basis van de klachten en vraagt naar eventuele andere aandoeningen die secundaire RLS kunnen veroorzaken. Dit is eventueel verder te onderzoeken met laboratoriumtests en lichamelijk onderzoek. Het behandelen van de onderliggende oorzaak of als de oorzaak een tijdelijke aandoening is, zal ook de RLS symptomen oplossen.

De diagnose periodic limb movement disorder (PLMD) is te stellen met een slaapobservatie met meetapparatuur in het ziekenhuis. Dit slaaponderzoek meet de hersenactiviteit tijdens het slapen, wat de mogelijke oorzaak en ernst van uw slaapstoornis kan vaststellen.

Behandelingen

Vaak is het advies om het ferritine-gehalte in uw bloed te laten controleren. Als u een ijzer- of vitaminegebrek heeft, kan behandeling met ijzer, vitamine B12 of foliumzuur helpen de klachten te verlichten. Gebruik deze supplementen alleen in overleg met uw arts.

Sommige medicijnen verergeren RLS klachten. U kunt meestal een vervangend medicijn krijgen dat de RLS klachten niet verergert.

Verder helpen een gezonde leefstijl en een goed slaapritme de RLS klachten te verminderen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Neurologie via 036 868 87 20.