Reumatoïde artritis

Artritis is een vorm van reuma met chronische ontstekingen van gewrichten. Meestal ontstaan de ontstekingen in de kleine gewrichten in de handen en/of voeten, maar alle gewrichten kunnen worden aangedaan door ontstekingen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte keert uw afweersysteem zich tegen uw eigen lichaam. Wanneer reumatoïde artritis niet wordt behandeld, leidt de ontsteking vaak tot beschadiging van de gewrichten en omliggende pezen. Deze beschadiging kan leiden tot vergroeiingen. Vroege herkenning en behandeling is dus heel belangrijk. De ziekte kan in bepaalde fases heel actief zijn, met afwisselend rustige fases. Het ziekteverloop is dus erg wisselvallig.

Symptomen

Bij reumatoïde artritis heeft u vooral last van gewrichtsontstekingen in meerdere gewrichten. Bij een gewrichtsontsteking heeft u de volgende klachten. Uw gewricht:

  • doet pijn;
  • is gezwollen;
  • is stijf;
  • voelt warm aan;
  • kunt u minder goed bewegen.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht bij auto-immuunaandoeningen als reumatoïde artritis. Vaak zijn er verschillende factoren die de vermoeidheid veroorzaken en in stand houden. Zo kan vermoeidheid een direct gevolg van de aandoening zijn, maar ook een bijwerking van de medicijnen die u gebruikt. Ook slaapt u wellicht slecht door de pijn. 

Andere klachten

Naast directe klachten van uw gewrichten kunt u last hebben van andere klachten. Voorbeelden hiervan zijn:

  • ontsteking van de pezen of peesaanhechtingen;
  • ontstekingen van slijmbeurzen;
  • stijve of zwakke spieren.

Onderzoeken

De diagnose reumatoïde artritis is een klinische diagnose. Dat betekent dat de diagnose vooral wordt gesteld op basis van uw klachten en het lichamelijk onderzoek door de reumatoloog.

Behandelingen

Patiënten met reumatoïde artritis worden heel uitgebreid behandeld met combinaties van geneesmiddelen. De meeste medicijnen kunt u innemen, maar steeds vaker kunnen patiënten zelf spuiten. In dat geval leert u zelf spuiten zodat u niet afhankelijk bent van anderen. Onze reumaconsulent en doktersassistente begeleidt u net zo lang totdat u zelf kunt spuiten!

Naast de behandeling met geneesmiddelen worden vaak adviezen gegeven over leefstijl, bewegen, ontspannen etc. Zo nodig worden andere artsen als de orthopedisch en plastisch chirurg, infectioloog, neuroloog, revalidatiearts, fysiotherapeut, dermatoloog, longarts, nefroloog, cardioloog en oogarts bij de behandeling betrokken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Reumatologie via 036 868 88 06.