Sarcoïdose

Sarcoïdose, of ziekte van Besnier-Boeck-Schnaumann, is een ziekte met ophopingen van ontstekingscellen. Ook wel granulomen genoemd. Deze ontstekingen kunnen in het hele lichaam ontstaan, maar komen vaak voor in de longen. Meestal bij mensen tussen de 20 en 40 jaar. De ziekte verdwijnt vaak vanzelf, maar kan ook chronisch worden.

Sarcoïdose kan zich uiten als een interstitiële longziekte. Deze ziekten zijn vaak niet te genezen en de behandeling is dan ook gericht op het verminderen van de klachten en het voorkomen van achteruitgang.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Oorzaken

Er is nog steeds niet duidelijk waardoor sarcoïdose ontstaat. Gelukkig wordt er nog steeds veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, ook in Nederland.

Symptomen

Sarcoïdose komt het meest voor in de longen, de lever, de lymfeklieren, de ogen en de huid. Afhankelijk van de plaats waar de granulomen zich bevinden kunnen er veel verschillende klachten optreden. Toch komen er ook veel algemene klachten voor zoals vermoeidheid, koorts, spierpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen, gewichtsverlies en nachtzweten.

Onderzoeken

De arts doet uitgebreid onderzoek om een juiste diagnose te stellen. 

Behandelingen

Gelukkig is het lang niet bij alle mensen met sarcoïdose nodig om over te gaan tot het gebruik van medicatie, omdat de sarcoïdose bij een deel van de mensen vanzelf overgaat. Deze mensen blijven gedurende die tijd wel onder controle van een of meerdere artsen. Er wordt dus afgewacht hoe de sarcoïdose zich ontwikkelt. Dit afwachtende beleid geldt voor ongeveer de helft van de sarcoïdosepatiënten.

Er bestaat (nog) geen geneesmiddel voor sarcoïdose. Sommige mensen hebben medicijnen nodig om de klachten van de ziekte te onderdrukken. Vooral bij ernstige klachten, en/of slecht werkende organen. 

Medicijnen bij sarcoïdose

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn de chemische variant van lichaamseigen hormonen. Ze worden voorgeschreven om de ontstekingen te onderdrukken. Bijvoorbeeld prednison of prednisolon.

Ontstekingsremmers en pijnstillers

Ontstekingsremmers en pijnstillers worden ook wel NSAID's genoemd. NSAID staat voor Niet Steroïde Anti-Inflammatoire Drugs. Dit wordt vooral voorgeschreven bij pijnklachten in gewrichten en spieren. Voorbeelden zijn diclofenac, ibuprofen, naproxen.

Immunosupressiva

Immunosupressiva zijn middelen die het immuunsysteem onderdrukken en zo de klachten verlichten. Ze worden vaak voorgeschreven in combinatie met corticosteroïden. Dit is om de dosering van de corticosteroïden te verminderen. Voorbeelden zijn methotrexaat (MTX) of azathioprine (imuran).

Biologicals

Biologicals zijn middelen die bepaalde eiwitten in het afweersysteem blokkeren. Hierdoor wordt het ontstekingsproces direct geblokkeerd. Een voorbeeld hiervan is infliximab (remicade).

Andere behandelingen

Er bestaan naast medicatie ook nog andere behandelmogelijkheden. Zo kunnen ook fysiotherapie of oefentherapie bijdragen aan het behoud of de verbetering van de algehele conditie. Tijdens de fysiotherapie helpt de fysiotherapeut u met bewegen en doet hij/zij samen met u ademhalingsoefeningen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longziekten via 036 868 88 04