Schaamlipkanker (vulvakanker)

Schaamlipkanker is kanker aan de vulva. Het kan ontstaan op de binnenste of buitenste schaamlippen, de clitoris, de overgang van schaamlippen naar vagina of de overgang van schaamlippen naar de anus. Er zijn verschillende soorten schaamlipkanker afhankelijk van het soort weefsel waaruit de kanker ontstaat.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Meestal is het een huidkanker aan de schaamlippen. Schaamlipkanker kan ook ontstaan uit de onderste laag cellen van de opperhuid (basaalcelcarcinoom), uit klierbuisjes van de vulva (adenocarcinoom) of uit de pigmentcellen van de huid (melanoom).

Symptomen

Schaamlipkanker is te zien en voelen aan de buitenkant van de vulva. Verder kunt u aanhoudende pijn of een branderig gevoel hebben aan uw vulva. Plassen kan pijn doen en een branderig gevoel geven. Ook kunt u bloederige afscheiding hebben. Ook kunt u de kanker ontdekken door een voelbare zwelling, een oppervlakkige verdikking of een wondje in de vulvastreek.

Omdat veel vrouwen met deze klachten een bezoek aan de huisarts uitstellen, wordt een tumor niet altijd in een vroeg stadium ontdekt.

Onderzoeken

Een gynaecoloog kan verschillende onderzoeken uitvoeren om schaamlipkanker vast te stellen. Er wordt altijd een lichamelijk onderzoek gedaan en soms is een biopsie nodig om weefsel te onderzoeken. Ook kunt u een bloed- en urineonderzoek krijgen.

Als blijkt dat u schaamlipkanker heeft is verder onderzoek nodig om vast te stellen hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn (onder andere in de lymfeklieren van de liezen). 

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen voor schaamlipkanker. Meestal krijgt u een operatie en soms een combinatie van behandelingen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.