Scheurtje in de anus (fissuur)

Een fissuur is een pijnlijke wond in de anale huid die niet geneest. Dit ontstaat vaak na obstipatie of een moeizame ontlasting doordat er tijdens het persen veel rek op de kringspier komt. Een scheurtje dat pijn doet tijdens het poepen en geeft vaak angst om naar de toilet te gaan. Dit verergert de obstipatie waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Als het niet spontaan geneest, kan het na een half jaar overgaan in een chronische fissuur.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Verschijnselen

  • Pijn, met name tijdens of een tijdje direct na het poepen
  • Bloeding, met name op het papier bij afvegen
  • Jeuk

Onderzoeken

Een fissuur wordt gezien bij inspectie van de anus.

Behandelingen

Als eerste krijgt u dieetadvies (veel vezels en vocht) en eventueel laxeermiddelen om de ontlasting te verzachten. Daarnaast kunt u een zalf krijgen die de doorbloeding verbetert en de kringspier verslapt. Ook kunt u een pijnstillende zalf krijgen.

Bij een ernstige chronische fissuur die niet reageert op andere behandelingen kan soms een operatie verricht worden. Dit kan gaan om het uitsnijden van de fissuur, vaak in combinatie met een Botox behandeling om de kringspier te verslappen. Dit kan op korte termijn enige incontinentie voor winden geven maar dit gaat vanzelf over. Als deze therapie niet helpt kan een stukje van de kringspier als het ware “ingeknipt” worden. Hier zijn we zeer terughoudend mee, zeker bij vrouwen, vanwege de kans op incontinentie.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01