Scheurtje in de anus (fissuur)

Een fissuur is een pijnlijke wond in de anale huid die niet geneest. Dit ontstaat vaak na obstipatie of een moeizame ontlasting doordat er tijdens het persen veel rek op de kringspier komt. Een scheurtje dat pijn doet tijdens het poepen, geeft vaak angst om naar de toilet te gaan. Dit verergert de obstipatie waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Als het niet spontaan geneest, kan het na een half jaar overgaan in een chronische fissuur.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

  • Pijn (vooral tijdens of direct na de ontlasting).
  • Bloeding (vooral op het papier bij afvegen).
  • Jeuk aan de anus.

Onderzoeken

De arts bekijkt de anus om een fissuur vast te stellen.

Behandelingen

Als eerste krijgt u dieetadvies en eventueel laxeermiddelen om de ontlasting te verzachten. U kunt een zalf krijgen die de doorbloeding verbetert en de kringspier verslapt. Ook kunt u een pijnstillende zalf gebruiken.

Bij een ernstige chronische fissuur is soms een operatie mogelijk. De chirurg snijdt de frissuur weg en u krijgt botox ingespoten om de kringspier te verslappen. U kunt hierdoor tijdelijk incontinent zijn voor winden. Eventueel is herhaling van deze operatie nodig. Als u daarna nog steeds klachten heeft, kan de kringspier worden ingeknipt. Hierbij is er echter kans op blijvende incontinentie voor ontlasting.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01