Schildklierknobbel (schildkliernodus)

Een schildklierknobbel (schildkliernodus) is een veel voorkomende aandoening. De schildklierknobbel kan vaak gezien en gevoeld worden in de hals. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een schildklierknobbel kan meerdere oorzaken hebben. Een schildklierknobbel kan een cyste zijn. Dit is een holte gevuld met vocht. De schildklierknobbel kan ook een sponsachtige samenstelling hebben. Dit wordt een colloïd nodus genoemd. Als een schildklierknobbel volledig uit weefsel bestaat noemen we dit een solide nodus.

Een schildklierknobbel komt vaak voor en is vaak vanaf 1,5 centimeter in uw hals te voelen. Een schildklierknobbel is meestal goedaardig, maar kan ook kwaadaardig zijn. 

Symptomen

Er zijn verschillende soorten symptomen waar u last van kunt hebben, zoals:

  • zichtbare zwelling in de hals;
  • voelbare zwelling in de hals;
  • moeite hebben met doorslikken;
  • piepende inademing;
  • kortademigheid;
  • heesheid.

Onderzoeken

Uw arts onderzoekt uw hals door te voelen. Daarnaast wordt er vaak ook bloed geprikt. Ook kan er een echografie worden gemaakt van de hals. Om te onderzoeken of de schildklierknobbel goedaardig of kwaadaardig is wordt er mogelijk een punctie van de schildklierknobbel gedaan. 

Behandelingen

Het is meestal niet nodig om een schildklierknobbel te behandelen. Afhankelijk van eerdere resultaten kan het voorkomen dat de arts het maken van de echo herhaalt na 6 tot 24 maanden. Als er geen bijzonderheden zijn is verdere controle niet nodig, tenzij u klachten krijgt van de schildklierknobbel.

Als de schildklierknobbel goedaardig is maar toch klachten geeft, dan kunt u ervoor kiezen om deze chirurgisch te laten verwijderen. Ook kan ervoor worden gekozen om de schilklierknobbel te behandelen met radiofrequente ablatie (RFA). Het doel hiervan is het kleiner maken van de schildklierknobbel. 

Als blijkt dat de schildklierknobbel kwaadaardig is, dan moet de knobbel behandeld worden. Welke behandeling u vervolgens krijgt is afhankelijk van de vorm van schildklierkanker die u heeft. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Interne Geneeskunde via 036 868 87 17.