Schouderinklemming (schouder impingement)

Schouderinklemming betekent dat de slijmbeurs en de pezen van de spieren rondom het schoudergewricht onder het 'schouderdak' (de voorste rand van het schouderblad) geklemd worden. Als de arm omhoog getild wordt, kunnen deze pezen en spieren bekneld raken tussen het schouderdak en de schouderkop. Dit doet meestal pijn en de arm kan minder goed bewegen. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Oorzaken

Klachten door deze aandoening komen zowel bij jonge als bij oude mensen voor. De pijn ontstaat na een (klein) trauma of spontaan zonder duidelijke oorzaak. Mensen met een bolle bovenrug of een slechte houding hebben een hoger risico op inklemming doordat het schouderblad niet volledig mee kan draaien bij het hoog optillen van de arm. Het schouderdak blijft daardoor te veel boven de schouderkop staan, waardoor onderliggende slijmbeurs en pezen kunnen inklemmen. Soms is er een puntige vervorming aan de voorzijde van het schouderdak en/of aan de onderzijde van het gewricht tussen sleutelbeen en schouderdak (AC gewricht), die op de structuren eronder drukken bij het hoog optillen van de arm. Een dergelijke vervorming is aangeboren of ontstaan door slijtage of irritatie van het schouderdak en/of het AC gewricht.

Symptomen

De pijn kan uitstralen van de voorkant van de schouder naar de bovenarm. Als het AC-gewricht is versleten voelt u ook pijn bovenop de schouder, vaak met uitstraling naar de nek en soms tintelingen in de hand. Bij tillen, naar voren of naar boven reiken en plotselinge bewegingen kan de pijn verergeren. Als de klachten toenemen, kan er een gevoel van krachtsverlies of stijfheid zijn. Daardoor is het moeilijker om bepaalde handelingen uit te voeren, zoals het aantrekken van een jas of het pakken van iets uit de achterzak.

Onderzoeken

De arts stelt u een aantal vragen en doet aanvullend onderzoek. Vaak wordt er ook een röntgenfoto en echo gemaakt. Soms krijgt u een injectie met een snelwerkende pijnstiller (Marcaine 0.5%) en een ontstekingsremmer (Celestone) in het gewricht of in de slijmbeurs toegediend om de diagnose te bevestigen. De pijnstiller werkt direct, maar werkt na een aantal uren uit. De ontstekingsremmer vermindert de irritatie op langere termijn. Er bestaat een mogelijkheid dat de pijn de eerste paar dagen na de injectie toeneemt. Na 3 à 4 dagen moet de pijn langzaam minder worden.

Behandelingen

Als u een schouderinklemming heeft, dan krijgt u fysiotherapie. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.