Schurft (scabiës)

Schurft is een besmettelijke huidziekte veroorzaakt door schurftmijt. De schurftmijt is een kleine parasiet die alleen bij mensen voorkomt. De vrouwelijke mijt is net te klein om met het blote oog te kunnen zien. Deze vrouwelijke mijten graven een gangetje van ongeveer 1 centimeter lang in de hoornlaag (buitenste laag) van de huid en leggen hierin eitjes. Besmetting gaat via direct contact met de huid.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

2 tot 6 weken na besmetting krijgt u plekken op de huid die vooral ’s nachts erg jeuken. Vooral aan de handen kunnen gangetjes zichtbaar zijn met soms een klein blaasje aan het eind. Verder kunt u kleine pukkeltjes en korstjes hebben door het krabben. U kunt ook blaasjes, puistjes en grotere pukkels hebben. Soms verspreidt de uitslag zich over de huid en kan het lijken op eczeem.

De uitslag zit vooral tussen de vingers, op de onderkant van de polsen, in de oksels, in de flanken, op de voeten en de enkels. Bij mannen zijn de penis en de balzak (scrotum) vaak aangedaan en bij vrouwen de huid rond de tepels. Heel jonge kinderen kunnen ook uitslag hebben in het gezicht of op de hoofdhuid.

Een ernstige en zeer besmettelijke vorm van schurft (de scabiës norvegica) komt voor bij mensen met verminderde afweer (door bijvoorbeeld aids), mensen die medicijnen gebruiken die de afweer remmen en bij zeer oude mensen. Hierbij zitten soms duizenden mijten op en in de huid. Omdat deze mensen al een lagere afweer hebben, ervaren zij vaak minder jeuk.

Onderzoeken

Als er duidelijke gangetjes aan de handen zichtbaar zijn, kan de arts meteen schurft vaststellen. Als niet meteen duidelijk is waar de jeuk vandaan komt, onderzoekt de dermatoloog een klein stukje huid onder de microscoop op aanwezigheid van schurftmijt of haar eieren.

Behandelingen

Schurft is te behandelen met een crème met permetrine. Omdat het heel besmettelijk is, krijgen de partner en alle gezinsleden een behandeling. Ook als er nog geen klachten zijn.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie via 036 868 87 34.