Scoliose

Scoliose is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom. De wervelkolom is dus kromgegroeid. De wervelkolom kan naar één kant kromgroeien waardoor er één bocht ontstaat, zoals de letter C. Meestal zijn er twee bochten, de wervelkolom heeft dan de vorm van de letter S. Daarnaast kan scoliose een bolling op de rug veroorzaken door de verdraaiing van de wervelkolom. Deze bolling wordt gibbus genoemd

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Scoliose is soms al bij de geboorte aanwezig, maar komt meestal naar voren tijdens de groei van baby naar volwassene. In 15% procent van de gevallen is de ziekte aangeboren. Vaak is de kromming pas te zien als kinderen rond de 10 jaar oud zijn. Soms wordt de scoliose veroorzaakt door afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel. In 80% van de gevallen is de oorzaak van een verkromming niet bekend. Een verkromming kan ook pas op latere leeftijd ontstaan.

Er zijn vier soorten scoliose:

  • Idiopathisch (oorzaak onbekend)
  • Congenitaal (aangeboren)
  • Neuromusculair (door spier/zenuwaandoening) 
  • Degeneratief (door veroudering)

Onderzoeken

Vaak is scoliose al te zien bij lichamelijk onderzoek wanneer iemand voorover buigt. Er is dan van buitenaf een bochel te zien.

Om echt vast te stellen of iemand scoliose heeft maken we een röntgenfoto. Op deze foto kunnen we de grootte van de bocht meten. Soms wordt er ook een ct-scan of MRI gemaakt. De arts bekijkt welk onderzoek nodig is.

Behandelingen

Hoe eerder de scoliose wordt behandeld, hoe beter. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

Observatie
De orthopeed controleert de scoliose regelmatig door een rugonderzoek.

Oefentherapie
De patiënt krijgt speciale oefeningen om de houding te verbeteren, spieren te versterken en om de ademhaling en conditie te verbeteren.

Bracebehandeling
De verkromming wordt gecorrigeerd met een korset.

Operatie
Met een operatie kan de wervelkolom worden gecorrigeerd en vastgezet. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.