Slaapstoornissen

Te kort slapen kan komen door slecht kunnen inslapen of tussendoor steeds wakker worden. Iedereen heeft perioden van slaapgebrek wat chronisch kan worden door spanningen, leefstijl, of depressie. De meer bijzondere slaapstoornissen leiden tot gestoorde slaapfasen (hypersomnie of insomnie) of lastige bijverschijnselen tijdens de slaap (dyssomnie). Dit leidt tot nooit goed uitgeslapen zijn na een schijnbaar normale nacht. Een slaapstoornis zorgt voor slaperigheid overdag.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Slaapapneusyndroom is de meest voorkomende oorzaak van een stoornis in het slaappatroon.

Narcolepsie is een stoornis in de opbouw van de slaap. Bij normale slaap, komt er na een uur een REM-fase. Bij narcolepsie-patiënten kan er direct na het inslapen al een (korte) droomfase optreden. Op deze grens van waken en slapen kunnen de dromen op hallucinaties lijken. De rest van de nacht is er een chaotisch afwisselen van lichte en diepe slaapfasen met REM-slaap.

Er zijn nog tientallen apart te vermelden slaapstoornissen, ook hele zeldzame. Vaak ontstaan deze doordat de hersenen het slapen en waken niet goed regelen.

Slaapstoornissen kunnen zorgen voor allerlei bijverschijnselen zoals onrustige benen, schokken in het lijf, nachtmerries, jetlag problemen enzovoort.

Symptomen

U kunt overdag last hebben van slaperigheid en vermoeidheid. 's Nachts kunt u veel snurken en wakker liggen.

Onderzoeken

Een slaaponderzoek kan nauwkeurig de oorzaak van het slaapprobleem aantonen. Een slaaponderzoek maakt gebruik van technieken die van het EEG (hersenfilmpje) zijn afgeleid, maar waarbij ook ademhaling, hartslag en oogbewegingen gemeten worden. De medische naam voor dit onderzoek is poly(somno)grafie.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandeling mogelijk voor het slaapapneusyndroom.

Narcolepsie is te behandelen met een goede dagindeling en bepaalde medicijnen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Neurologie via 036 868 87 20.