Slijmbeursontsteking schouder (subacromiaal pijnsyndroom)

In de schouder zitten pezen waarmee de schouder kan bewegen. Als de schouder te zwaar belast wordt, kunnen deze pezen (en de slijmbeurs hieronder) geïrriteerd raken. Een slijmbeursontsteking kan ook ontstaan door een verkalking van de pezen, een scheur in een pees of een afwijkende vorm van het schouderdak.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Een slijmbeursontsteking veroorzaakt vaak de volgende klachten:

  • plaatselijke roodheid, warmte, zwelling (soms niet zichtbaar) en pijn (waar de ontstoken slijmbeurs aanwezig is);
  • pijn in de schouder bij heffen en draaien van de arm;
  • pijn die uitstraalt naar de elleboog of nek;
  • pijn ervaren bij het liggen op de arm (bijvoorbeeld tijdens de nacht, als je slaapt);
  • beperking van bewegingen: bijvoorbeeld moeite om de arm zijwaarts op te heffen en soms is bewegen bijna niet mogelijk.

Onderzoeken

De arts luistert naar uw klachten en doet een lichamelijk onderzoek. Vaak kan de arts de diagnose dan al stellen. Soms wordt nog een röntgenfoto, echo of een MRI-scan gemaakt, als er meer duidelijkheid nodig is over de oorzaak van uw klachten.

Behandelingen

Een acute slijmbeursontsteking geneest meestal vanzelf, zeker in combinatie met ontstekingsremmers (zoals NSAID’s). Ook kunt u een injectie krijgen met ontstekingsremmers (corticosteroïden). Deze laatste methode kan (tijdelijk) effectief zijn. Fysiotherapie is soms nodig om de houding en beweging van de schouder te corrigeren of te verbeteren.

De behandeling van een chronische slijmbeursontsteking is afhankelijk van de oorzaak. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk zoals pijnbestrijding, fysiotherapie of een operatie.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via MijnFlevoziekenhuis.