Slokdarmkanker

Bij slokdarmkanker zit er een kwaadaardige tumor in de slokdarm. Slokdarmkanker wordt ook wel oesofaguscarcinoom genoemd. Er zijn verschillende typen slokdarmkanker. De meest voorkomende zijn:

  • Het plaveiselcarcinoom: Deze tumor ontstaat in plaveiselcellen. Dit zijn platte cellen die de bovenste laag van het slijmvlies in de slokdarm vormen. Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat meestal boven of midden in de slokdarm.
  • Het adenocarcinoom: Deze tumor ontstaat in klierweefsel. Een adenocarcinoom ontstaat vrijwel altijd onder in de slokdarm. De meeste adenocarcinomen ontstaan uit een zogenoemde Barrett-slokdarm

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Slokdarmkanker geeft in het begin meestal nog geen klachten. Pas als de tumor flink is doorgegroeid ontstaan er klachten, als: 

  • het gevoel dat voedsel niet goed zakt of blijft steken in de slokdarm;
  • een verminderde eetlust;
  • gewichtsverlies;
  • een pijnlijk en/of vol gevoel in de buurt van het borstbeen;
  • langdurige hikklachten.

Deze klachten betekenen niet altijd dat u slokdarmkanker heeft, het kan ook door een andere aandoening komen. 

Onderzoeken

De arts doet verschillende onderzoeken om de diagnose slokdarmkanker vast te stellen.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij slokdarmkanker. Welke behandeling gekozen wordt, is afhankelijk van het stadium van de slokdarmkanker. Dit gebeurt onder andere in het Oncologisch Centrum van het Flevoziekenhuis. Daar werken deskundige medisch specialisten van verschillende afdelingen samen. Ook kunt u doorverwezen worden naar Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam (GIOCA) van het Amsterdam UMC.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16 of het Oncologisch Centrum via 036 868 87 16.