Speekselkliergezwel

Een speekselkliergezwel is een gezwel in 1 van de 3 grote speekselklieren (de onderkaakspeekselklier, de oorspeekselklier of de ondertongspeekselklier) of in de wat kleinere speekselklieren. Een gezwel aan de oorspeekselklier komt het meest voor. Een gezwel van de speekselklier komt niet vaak voor en de oorzaak is niet bekend.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Speekselkliertumoren komen op alle leeftijden voor en kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Kwaadaardige speekselkliertumoren kunnen op iedere leeftijd voorkomen, maar komen vooral voor in de leeftijd van 60 tot 75 jaar. 

Symptomen

  • In de grote speekselklieren is het gezwel een pijnloze, langzaam groeiende, gladde zwelling die enkele maanden tot soms jaren kan bestaan.
  • Een gezwel van de onderkaakspeekselklier heeft meestal als enige klacht een verdikking onder de kaakrand. Snelle groei en pijn wijzen meestal op een kwaadaardig gezwel.
  • Een afstaande oorlel kan komen door een gezwel in de oorspeekselklier.
  • Uitval van 1 of meer takken van de aangezichtszenuw (nervus facialis) is een belangrijk symptoom van een kwaadaardig gezwel van de oorspeekselklier. 
  • Een gezwel van de ondertongspeekselklier is vaak pijnloos en zit in de mondbodem.
  • Gezwellen van de kleine speekselklier doen meestal geen pijn en zitten voor in de bovenlip en het gehemelte.
  • Door een gezwel van de kleine speekselkliertjes van het gehemelte kan het gedeeltelijke of volledige kunstgebit niet meer goed passen.

Onderzoeken

De chirurg kan het gezwel zien bij het lichamelijk onderzoek. Meestal is extra onderzoek nodig om meer informatie over het gezwel te krijgen. 

Behandelingen

Door de speekselklieren te stimuleren met het zuigen op zuurtjes of spoelen met citroenzuur, kunnen ontstekingen verdwijnen.

Soms is antibiotica nodig.

Als er een gezwel is of de ontsteking een abces wordt, dan krijgt u een operatie.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie via 036 868 87 49.