Staar (cataract)

Staar (cataract) betekent dat de ooglens troebel is. Hierdoor is het moeilijk om nog goed scherp te kunnen zien. Iedereen die ouder wordt, krijgt daar vroeg of laat mee te maken, dat noemen we ouderdomsstaar. Staar kan echter ook aangeboren zijn of ontstaan door ziekte of beschadiging van het oog. Als de staar niet wordt verwijderd, kan het gezichtsvermogen geleidelijk aan verslechteren.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Als we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt 'staar' of 'cataract' genoemd. Deze vertroebeling zorgt ervoor dat uw zicht achteruit gaat en ook met een bril niet meer is te verbeteren. 

Symptomen

Ouderdomsstaar is een 'normaal' verouderingsproces. Sommige mensen merken al rond hun veertigste dat hun ooglens troebel wordt, maar meestal doen de eerste verschijnselen van staar zich pas later voor. Of iemand het merkt, hangt af van de plek in de ooglens waar de troebeling zich ontwikkelt. Zit de troebele plek in het midden van de lens of daar vlakbij, dan merkt u de klachten sneller. De symptomen zijn dan:

  • wazig zien;
  • dubbelzien;
  • kleuren doffer zien;
  • last van licht of schitteringen;
  • binnen korte tijd opeens veel sterkere of zwakkere brillenglazen nodig.

Onderzoeken

De technisch oogheelkundig assistent (TOA) doet het vooronderzoek waarbij de gezichtsscherpte en de oogdruk wordt gemeten. Daarna krijgt u druppels in de ogen waardoor de pupillen verwijd worden. U gaat hierdoor slechter zien en mag niet zelf autorijden. Deze druppels moeten ongeveer 20 minuten inwerken. Hierna gaat de oogarts uw oog onderzoeken met de spleetlamp en een speciale lens. Hiermee wordt uw hele oog, inclusief het netvlies, onderzocht.

Behandelingen

Als de staar (cataract) niet wordt verwijderd, blijft uw gezichtsvermogen mogelijk hetzelfde, maar het kan ook verslechteren. Een staaroperatie kan, wanneer de rest van het oog gezond is, het gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen. Het doel van de operatie is het vervangen van de troebele lens (staar) door een kunstlens (implantaat) in uw oog.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.