Stemproblemen bij kinderen

Soms kan de stem van een kind anders klinken dan die van andere kinderen. De stem is hees of schor, te hoog of te laag, te hard of te zacht of eentonig. Uw kind kan problemen krijgen als het de stem verkeerd gebruikt. Een langere periode van verkeerd stemgebruik kan zelfs de stembanden beschadigen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Er zijn verschillende oorzaken waardoor kinderen stemproblemen kunnen krijgen.

Veel schreeuwen

Als een kind veel schreeuwt of gilt kan dit de stembanden beschadigen. Misschien is uw kind gewend om over grote afstand te roepen, niet alleen tijdens het buiten spelen of sporten, maar ook in huis. Of misschien probeert hij boven het geluid van de radio of de televisie of ander omgevingslawaai uit te komen.

Fluisteren

Een kind dat vaak fluistert, bijvoorbeeld uit spanning of verlegenheid, kan hierdoor stemproblemen krijgen. Uw kind probeert dan toch vaak zo hard mogelijk te fluisteren en dit is net zo slecht voor de stembanden als schreeuwen.

Hoesten en keelschrapen

Hoesten en de keel schrapen, ook al is de verkoudheid alweer over, is elke keer een aanslag op de stem. De kriebel in de keel komt na het kuchen of schrapen snel weer terug.

Symptomen

 • heesheid
 • schoorheid

Behandelingen

Wat kunt u aan stemproblemen doen?

 • Ook al is uw kind hees of schor, hij kan toch beter ‘gewoon’ blijven praten.
 • Als uw kind veel fluistert, probeer dan het praten leuk en gezellig te maken. Moedig hem langzaam maar zeker aan wat harder te praten. Forceer dit echter nooit.
 • Als uw kind vaak stemmetjes nabootst, probeer dit dan te verminderen. Moedig hem in elk geval niet aan.
 • Het overbodig veel kuchen kunt u het beste bewust maken bij uw kind en het samen afleren. Tel samen het aantal keren dat hij kucht en beloon hem wanneer het kuchen afneemt, bijvoorbeeld met kleine stickertjes. Wat kan helpen in plaats van kuchen is een paar keer slikken of een slokje (ijskoud) water nemen of neuriën.
 • Meezingen op school kan geen kwaad als uw kind niet forceert, dus niet te hard of te hoog laten zingen. Als hoge tonen in een liedje alleen geforceerd of helemaal niet gehaald kunnen worden, is ‘playbacken’ de oplossing!

Wat kunt u doen om stemproblemen te voorkomen?

Sommige kinderen hebben eerder stemproblemen dan andere. Er zijn een aantal dingen waar u als ouder op kunt letten om stemproblemen te voorkomen.

 • Zorg voor een rustige omgeving als u met uw kind praat. Let er op dat uw kind niet boven het geluid van radio, televisie of games van de computer hoeft uit te komen. Geef hierin zelf ook het goede voorbeeld door het geluid zacht te zetten of helemaal uit als u iets wilt zeggen. Geef uw kind, als dat mogelijk is, een eigen plekje in huis waar hij rustig kan spelen.
 • Neem er de rust en de tijd voor als uw kind iets wil vertellen. Laat merken dat u écht naar hem luistert. Als het even niet uitkomt, zeg dan duidelijk tegen hem dat het nu niet gaat; spreek samen een ander moment af om even te praten en houd u dan ook daaraan.
 • Laat uw kind in de auto of in de bus niet te veel of te hard praten. Dit gebeurt makkelijk doordat de motor van de auto/bus veel lawaai maakt en in de auto bovendien vaak ook nog een radio aan staat. Uw kind moet dan altijd boven het lawaai van de motor en de radio uit praten.
 • Zorg ervoor dat uw kind zo min mogelijk schreeuwt. Let er op dat hij niet hoeft te schreeuwen, bijvoorbeeld als hij naar binnen wil na het buiten spelen. Laat hem ook tijdens het sporten niet schreeuwen.
 • Leer uw kind niet te schreeuwen naar iemand die ver weg is. Leer hem in plaats daarvan naar de persoon toe te lopen, iets te doen wat de aandacht van de ander trekt - bijvoorbeeld in de handen klappen - of even te wachten.
 • Als er sprake is van driftbuien of langdurige huilbuien, laat deze dan niet onnodig lang voortduren. Natuurlijk mag uw kind best ergens boos of verdrietig om zijn, maar als u de indruk hebt dat uw kind blijft huilen of schreeuwen, probeer dan de aandacht van uw kind af te leiden.
 • Let op dat uw kind door de neus ademt. Bij het ademen door de neus droogt de keel niet uit en wordt deze tegen infecties beschermt. Door mondademen kan uw kind dus sneller verkouden worden.
 • Door verkoudheden hoort een kind vaak minder goed en loopt daardoor een grotere kans harder te gaan spreken. Dit kan weer leiden tot stemklachten.
 • Bij verkoudheid of keelpijn kan de stem het beste zo min mogelijk te worden gebruikt. Als uw kind verkouden is, laat hem dan weinig praten. Als hij praat, laat hem dat dan op een gewone manier doen, niet fluisterend.
 • Laat uw kind zo min mogelijk in droge of rokerige ruimten komen.
 • Een goede lichaamshouding is belangrijk. Een in elkaar gezakte of een te krampachtige houding kan ook stemproblemen geven.
 • Een goede lichaamsconditie is ook nodig. Zo gezond mogelijk eten en voldoende slaap. Het ene kind heeft meer behoefte aan slaap dan het andere. Goed uitgerust zijn en een gezonde voeding zijn bevorderend voor een goede lichamelijke conditie.
 • Het achterblijven van voedselresten en snoep kan leiden tot infecties in mond en keel. Goed tandenpoetsen en regelmatig bezoek aan de tandarts is daarom belangrijk.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.