Stijve schouder (Frozen Shoulder)

De Frozen Shoulder (letterlijk vertaald: bevroren schouder) is een verkorting van het gewrichtskapsel. Het gewrichtskapsel zit rondom de kop en de kom van het schoudergewricht en zorgt ervoor dat de kop in de kom blijft. Om genoeg te kunnen bewegen en om ervoor te zorgen dat de schouder niet uit de kom gaat, is het belangrijk dat het kapsel de juiste lengte heeft.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een Frozen Shoulder komt bij 2-5% van de bevolking voor, vooral tussen het 40e en 65e levensjaar. Vrouwen krijgen iets vaker een Frozen Shoulder dan mannen. Meestal gebeurt dit (als eerste) bij de arm die u het minst gebruikt. In 12-30% van de gevallen komt de aandoening dubbelzijdig voor (op verschillende tijdstippen).

Ontstaan

Het is niet altijd duidelijk waardoor het schouderkapsel verkort raakt. Bij een primaire Frozen Shoulder is niet duidelijk hoe het is ontstaan. Meestal is een overbelasting, val of verkeerde beweging van de schouder de oorzaak. In plaats van normaal te genezen reageert het lichaam met een kapselontsteking en uiteindelijk kapselverkorting.

Bij de secundaire Frozen Shoulder is er wel een onderliggend probleem of oorzaak aan te wijzen. Zo is het bekend dat mensen met suikerziekte of een schildklierprobleem een grote kans hebben op het krijgen van een Frozen Shoulder. Ook na een schouderoperatie of een breuk van de schouder is de kans vergroot.

Symptomen

De ‘freezing’ fase doet vooral pijn in het gebied rond de bovenarm. Zeker ‘s nachts en bij onverwachtse bewegingen kunt u erge pijn hebben. Na een tijdje heeft u vooral last van het minder goed kunnen bewegen. Het kapsel is rondom de schouder verkort, dus alle bewegingsrichtingen raken erg beperkt. Iets uit uw achterzak pakken, uzelf aan en uitkleden en een parkeerkaartje uit de automaat trekken zal daardoor moeilijk gaan.

Geïrriteerde slijmbeurs

Ondanks dat de Frozen Shoulder in de ‘frozen’ fase zit hebben sommige patiënten toch nog pijn. Deze pijn is anders van aard dan de oorspronkelijke pijn en bevindt zich aan de zijkant van de bovenarm. Dit is het gevolg van irritatie van de slijmbeurs en ontstaat secundair als gevolg van de bewegingsbeperking. De slijmbeurs zit tussen het dak van de schouder en de schouderkop en werkt als een soort rupsband, de structuren boven en onder de slijmbeurs kunnen hierdoor goed bewegen. Bij een verkort kapsel kan de slijmbeurs klem komen te zitten tussen het schouderdak en de kop van de schouder. Omdat het kapsel te kort is om ‘normaal’ te kunnen bewegen, gaat de schouderkop schuiven in plaats van draaien. Als de schouderkop omhoog schuift, komt de slijmbeurs klem onder het schouderdak. De slijmbeurs gaat hierdoor irriteren en pijn doen.

Onderzoeken

Er wordt eerst een röntgenfoto van uw schouder gemaakt, daarna zal uw arts u verder onderzoeken. Als uw schouder in de ‘frozen’ fase zit, is de diagnose eenvoudig te stellen omdat het gewricht bijna niet kan bewegen. Het stellen van de diagnose in de vroege fase van de aandoening is zeer lastig, omdat de schouder nog geen echte bewegingsbeperking vertoont maar wel zeer pijnlijk is. Om in dit geval een goede diagnose te kunnen stellen is het soms nodig om een injectie met een snelwerkende pijnstiller en een ontstekingsremmer toe te dienen.

Behandelingen

Een primaire Frozen Shoulder gaat vanzelf over binnen 2 jaar. De beweeglijkheid herstelt over het algemeen goed, tenzij er een bijzondere oorzaak is. Zo kan een schouder bijvoorbeeld een bewegingsbeperking houden na een breuk van de schouder waarbij de breuk niet in een goede stand genezen is en dus een normale beweeglijkheid niet meer mogelijk is.

De orthopedisch chirurg bepaalt, in overleg met u, de behandeling van de Frozen Shoulder.

Een mogelijke behandeling is een injectie in de schouder met een verdovend middel en een ontstekingsremmer. Deze intra-articulaire (in het gewricht) injectie met corticosteroïden kan in de eerste fase zeer nuttig zijn. De ‘freezing’ fase kan hiermee ingekort worden. Hoewel het na een injectie nog steeds wel lang duurt voordat de beweeglijkheid van de schouder hersteld is, heeft de patiënt minder pijn.

Een fysiotherapeut kan u begeleiden in het proces van de Frozen Shoulder. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.