Suikerziekte en het oog

Door suikerziekte (diabetes mellitus) kunnen er problemen aan het oog ontstaan. Het netvlies bevat erg veel kleine bloedvaatjes, die zorgen voor een constante aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen. Door suikerziekte kunnen de bloedvaten beschadigen en gaan lekken. Hierdoor krijgt het oog te weinig zuurstof, wat kan leiden tot slechter zicht en andere problemen aan het oog.

Bij de meeste patiënten met suikerziekte (zowel type I als type II) is er vroeg of laat schade zichtbaar. Goede diabetescontrole is daarom belangrijk om de schade te beperken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Het kan zijn dat u al een tijdje aan suikerziekte lijdt, terwijl u daar niets van merkt. Als u de diagnose diabetes heeft gekregen, is het daarom belangrijk om ook de ogen te laten controleren. Deze controle moet u blijven herhalen, ook als u geen oogklachten heeft. Er kunnen namelijk afwijkingen optreden in de ogen die (nog) geen klachten geven, maar wel behandeld moeten worden om beschadiging van het netvlies te voorkomen of te stoppen.

Symptomen

 • Vaststelling van suikerziekte.
 • Minder scherp zien.
 • Minder goed kleuren kunnen zien.
 • Dubbelzien.
 • Een waas voor de ogen.
 • Nachtblindheid.
 • Pijn aan de ogen.
 • Ogen minder goed kunnen bewegen.
 • Oogontstekingen.
 • Duidelijk slechter kunnen zien.
 • Plotselinge slechtziendheid.

Onderzoeken

De technisch oogheelkundig assistent (TOA) doet het vooronderzoek waarbij de gezichtsscherpte en de oogdruk wordt gemeten. Daarna krijgt u druppels in de ogen waardoor de pupillen verwijd worden. U gaat hierdoor slechter zien en mag niet zelf autorijden. Deze druppels moeten ongeveer 20 minuten inwerken. Hierna gaat de oogarts uw oog onderzoeken met de spleetlamp en een speciale lens. Hiermee wordt uw hele oog, inclusief het netvlies, onderzocht.

Als er afwijkingen te zien zijn, moet er in sommige gevallen een scan van het netvlies worden gemaakt (OCT-scan). Of er worden foto's gemaakt met een speciale vloeistof (fluorescentie angiografie). Hiermee kan de oogarts de mate en de ernst van de afwijking beter beoordelen en de behandeling daarop aanpassen.

Behandelingen

Als u suikerziekte heeft, is het belangrijk om onder goede controle van een arts te staan. Oogproblemen (retinopathie) door suikerziekte kunnen worden voorkomen of beperkt door regelmatige controle en onderzoek. Zo kunt u, indien nodig, op tijd behandeld worden. Ook een goede controle van uw bloeddruk, gewicht en cholesterol zijn daarbij belangrijk.

Oogproblemen door suikerziekte kunnen mogelijk worden behandeld door middel van laserbehandelingen of anti-VeGF injecties. Met een laserbehandeling kunnen de afwijkingen aan het netvlies worden vertraagd of tot stilstand worden gebracht. Anti-VEGF zijn vaatgroeiremmende geneesmiddelen die een remmende werking hebben op het groeien en lekken van de bloedvaten.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.