Totaalruptuur (doorscheuren bij bevalling)

Bij de geboorte van het hoofdje van een kind rekt de vagina flink uit. Soms gaat dit heel geleidelijk en blijft de huid heel. Veel vaker ontstaat een kleine of grotere scheur. Soms scheurt alleen de huid, soms ook de onderliggende spieren in het weefsel tussen de vagina en de anus. Dat noemen ze een ruptuur. Bij een totaalruptuur scheurt ook de kringspier rond de anus een beetje of helemaal door. De scheur kan doorlopen tot in de einddarm.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Tijdens de bevalling doet de verloskundige of de gynaecoloog er alles aan om het hoofd van uw kind zo voorzichtig mogelijk door de vagina te leiden om zo inscheuren te voorkomen. Daarbij wordt beoordeeld of het verstandig is om de vagina ‘in te knippen’ (episiotomie). Het inknippen kan een totaalruptuur helaas niet altijd voorkomen.

De kans op een totaalruptuur is groter bij:

  • een eerste kind;
  • een groot kind;
  • een kunstverlossing, zoals een vacuüm- of tangverlossing;
  • een kind dat met het hoofd in een afwijkende ligging wordt geboren;
  • een totaalruptuur bij een vorige bevalling.

Bij ongeveer 2 van alle 100 bevallingen ontstaat een totaalruptuur. Als u eerder een totaalruptuur heeft gehad, is de kans iets hoger dat dit weer gebeurt. Bij ongeveer 4-8 van de 100 bevallingen ontstaat opnieuw een totaalruptuur. Bij een kleine groep vrouwen die na een totaalruptuur klachten houdt, verergeren die klachten na de volgende zwangerschap.

Onderzoeken

De verloskundige of de gynaecoloog kijkt met een echo of u een totaalruptuur heeft.

Behandelingen

Hechten

Een totaalruptuur moet altijd worden gehecht. Dit gebeurt meestal op de operatiekamer onder algehele verdoving of met een ruggenprik. Als je tijdens de bevalling al een ruggenprik hebt gekregen, kan ook op de verloskamer worden gehecht. De scheur in de kringspier wordt met oplosbare hechtingen gehecht. Meestal blijven veel vrouwen met een totaalruptuur een nacht in het ziekenhuis. Inwendige en uitwendige hechtingen lossen uit zichzelf op.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.