Tranende ogen bij kinderen

Tranende of plakkende ogen bij kinderen worden veroorzaakt doordat de afvoer van tranen van het oog naar de neus wordt belemmerd. Dit kan aanleiding geven tot tranende ogen of terugkerende ontstekingen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

In het boven- en onderooglid zitten aan de neuskant twee kleine openingen; de traanpunten. Die staan in verbinding met kanaaltjes van ongeveer 1 mm diameter, de canaliculi, die in de richting van de neus lopen. Deze kanaaltjes komen samen in de traanzak. Van de traanzak loopt door het bot van de neus een dikker kanaal dat onder in de neus uitkomt.

De traanwegen zijn bij kinderen nauwer dan bij volwassenen. Bij een verkoudheid zwellen de slijmvliezen in de neus en in de traanwegen op. Bij kinderen is een verkoudheid soms al voldoende om een tijdelijke verstopping van de traanwegen te veroorzaken. Daardoor ontstaan bij verkouden kinderen vieze oogjes, die vanzelf weer over gaan als het kind niet verkouden meer is.

Wanneer kinderen steeds last hebben van tranen of van afscheiding uit een oog, wordt dat vaak veroorzaakt door een aangeboren verstopping van de traanwegen. Bij een baby tot 12 maanden is dat meestal geen reden tot bezorgdheid en is de kans groot dat het vanzelf over gaat.
Bij de geboorte is de weg naar het traankanaal in de neus meestal nog door een membraan afgesloten.
In het algemeen gaat dit membraan binnen het eerste levensjaar, en meestal trouwens binnen de eerste 6 levensmaanden vanzelf open.

Bij een aangeboren traanwegverstopping komt er vaak ook vieze afscheiding uit het oog. Meestal is dat niet het gevolg van een infectie, maar het gevolg van het indrogen van de tranen. Infectie van de traanwegen komt heel weinig voor.

Symptomen

  • Plakkerige ogen;
  • roodheid en zwelling van de oogleden (vooral in de ooghoek aan de neuskant);
  • soms roodheid van het oog.

Onderzoeken

De oogarts kijkt of er sprake is van verstopte traanwegen. Ook kan de oogarts onderzoek doen naar de mogelijke irritatiebron, zoals een vuiltje of ontsteking.

Behandelingen

Traanzakmassage kan helpen om het membraan open te laten gaan. Bij een ontsteking is behandeling met druppels of zalf nodig. Mochten de traanwegen op een leeftijd van 12 maanden nog verstopt zijn, dan is sondage (het doorprikken van de traanwegen) nodig.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.