Trigger finger (spring vinger)

Als een vinger of een duim tijdens het buigen vast gaat zitten en daarna weer los schiet door kracht te zetten of de vinger of duim te helpen, heet dit een trigger finger. De buigpees kan bij deze aandoening niet goed meer glijden in de peeskoker (de huls waar de pees doorheen glijdt).

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Oorzaak

De oorzaak is een verdikking in de buigpees van de vinger of een vernauwing van de peeskoker, door een verdikking van de wand. De verdikking ontstaat ter hoogte van het gewricht van de vinger of duim naar de handpalm, aan de binnenzijde van de hand. Het is een onschuldige, maar lastige afwijking. De verdikking van de pees of van de wand van de peeskoker komt meestal door een ontsteking, waarvan de oorzaak niet bekend is. Soms is er sprake geweest van overbelasting of van andere onderliggende aandoeningen zoals reumatoïde artritis (reuma) of diabetes mellitus (suikerziekte).

Symptomen

In het begin geeft een trigger finger vooral irritatie bij het buigen van de vinger, vooral bij het vastgrijpen. Als de pees nog dikker wordt, of de wand van de peeskoker vernauwt verder, verergert de pijn. Ook kan het zijn dat de vinger niet meer op eigen kracht kan worden gestrekt. U voelt dan bij het strekken een knapje en soms pijn. Soms gaan deze klachten vanzelf over, maar niet altijd. Dan moet het worden behandeld. 

Onderzoeken

De arts stelt de diagnose na een lichamelijk onderzoek. Soms doet de arts nog aanvullend onderzoek.

Behandelingen

Er zijn twee behandelingen mogelijk:

  1. Soms probeert de arts de ontsteking tot rust te brengen door een injectie in de peesschede. Hierbij wordt een vloeistof ingespoten die bestaat uit een combinatie van een verdovingsmiddel met een zogeheten cortison preparaat. Cortison is een medicijn dat ontstekingen tot rust brengt. Het resultaat van deze behandeling is helaas niet altijd blijvend en de klachten kunnen dus terugkeren.
  2. Ook wordt vaak (meteen) een operatie voorgesteld als behandeling.

Daarnaast kan een fysiotherapeut van het Flevoziekenhuis u helpen bij uw herstel. De handfysiotherapeut ondersteunt en begeleidt u tijdens uw opname of na uw vertrek uit het Flevoziekenhuis.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805, de afdeling Plastische Chirurgie via 036 868 88 43 of met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.