Tuberculose (TBC)

Tuberculose (TBC) is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte komt meestal voor in de longen. Soms worden ook andere organen aangetast, zoals lymfeklieren, gewrichten, botten of de hersenen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een kwart van de wereldbevolking is geïnfecteerd met TBC, maar gelukkig wordt niet iedereen ziek. Gemiddeld ontwikkelt 5-10 procent van de geïnfecteerde personen TBC, waarvan 80 procent binnen de eerste twee jaar na de infectie. De resterende 20 procent wordt later in het leven alsnog ziek. De TBC-bacil kan namelijk tientallen jaren in een latente (slapende) vorm in het lichaam overleven en weer actief worden als de afweer van de geïnfecteerde persoon afneemt.

Symptomen

De klachten die voorkomen bij de ziekte TBC zijn hele algemene klachten die ook bij veel andere ziektebeelden kunnen optreden. Dit maakt het herkennen van de ziekte vaak lastig. De meest voorkomende klachten in het beginstadium van tuberculose zijn nachtzweten, vermoeidheid, koorts, gebrek aan eetlust en gewichtsverlies. Mensen met longtuberculose hebben meestal al langere tijd hoestklachten (langer dan drie weken), en geven soms wat (bloederig) slijm op.

Onderzoeken

Om te kunnen zien of er sprake is van tuberculose zijn er verschillende onderzoeken nodig. Welke onderzoeken dit zijn, bepaalt de arts. Het verschilt per persoon.  

Behandelingen

Als u de diagnose TBC heeft gekregen is het belangrijk dat u goed behandeld wordt. Anders kunt u steeds ernstiger ziek worden en uiteindelijk zelfs overlijden. In Nederland is TBC over het algemeen goed te behandelen. De behandeling bestaat altijd uit verschillende medicijnen die u voor een langere periode moet innemen. Dat is minimaal 6 maanden. Zo wordt de bacterie zo snel en volledig mogelijk uitgeschakeld. Belangrijk is dat de juiste combinatie van medicijnen precies volgens voorschrift wordt ingenomen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longziekten via 036 868 88 04