Urineverlies bij vrouwen (incontinentie)

Vrouwen kunnen op alle leeftijden last krijgen van ongewenst urineverlies (incontinentie). Dit kan gaan om een paar druppels urine tot het niet meer kunnen ophouden van de hele plas. Urineverlies komt voor bij inspanning zoals hoesten, lachen, bukken, tillen, etc. Dit wordt stressincontinentie genoemd. Of is het niet kunnen ophouden van de plas tot de wc. Dit wordt aandrangincontinentie of urge-incontinentie genoemd.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

  • Urineverlies bij inspanning. U kunt uw plas dan niet goed ophouden als u moet hoesten, lachen, bukken, tillen, etc.
  • Urineverlies bij aandrang. U voelt dan ineens een sterke aandrang om te plassen en kunt uw plas niet ophouden tot de wc.

Onderzoeken

Op de bekkenpolikliniek hebben de medewerkers jarenlange ervaring in de begeleiding van vrouwen met urineverlies. Het behandelteam bestaat uit een gynaecoloog, uroloog, bekkenfysiotherapeut en een continentieverpleegkundige. Deze brengen uw klachten in kaart en bespreken met u de behandeling die het beste past bij u en uw probleem.

Bij een onderzoek naar urineverlies heeft u op 1 dag meerdere gesprekken en onderzoeken. De volgorde van de afspraken kan wisselen en soms zijn niet alle afspraken nodig.

  • De continentieverpleegkundige neemt in een intake de vragenlijst en de urinelijsten met u door. U zet samen op een rij wat precies uw klachten zijn.
  • De gynaecoloog neemt met u de voorgeschiedenis van uw klacht door en doet een inwendig en/of uitwendig onderzoek. Ook kijkt de gynaecoloog of een blaasonderzoek (urodynamisch onderzoek) voor u nodig is.
  • De bekkenfysiotherapeut onderzoekt de bekkenbodemspieren (biofeedback).
  • Met een flow/residu/sediment onderzoek wordt gecontroleerd of u goed uitplast, met wat voor straal u plast en of u een blaasontsteking heeft.

Behandelingen

Bij lichte vormen van urineverlies kan fysiotherapie met bekkenbodemoefeningen helpen. Ernstigere vormen van urineverlies zijn eventueel te opereren. Bij een verzakking is altijd een operatie nodig.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.