Uveïtis

Uveïtis is een inwendige oogontsteking, van het vaatvlies in het oog.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Uveïtis wordt ingedeeld in drie vormen, afhankelijk van de plaats in het oog waar de ontsteking het hevigst is. Deze vormen zijn:

  • uveïtis anterior (aan de voorkant);
  • uveïtis intermedia (middenin);
  • uveïtis posterior (aan de achterkant).

Soms is dit onderscheid niet goed mogelijk. Er kan ook sprake zijn van een ontsteking in het hele oog (panuveïtis). Deze indeling is belangrijk, omdat de verschillende vormen van uveïtis een verschillend verloop hebben. Het verloop bepaalt onder andere de keuze van de behandeling. Bij een panuveïtis zijn de aangrenzende lagen zoals netvlies en harde oogrok meestal ook ontstoken.

Symptomen

Uveïtispatiënten klagen vaak over een vermindering van het gezichtsvermogen van één of beide ogen. Ze zien wazig en hebben last van zwarte vlekjes of slierten in het beeld. Een aantal patiënten kan het licht niet goed verdragen; soms is het oog pijnlijk en rood.

Onderzoeken

De technisch oogheelkundig assistent (TOA) doet het vooronderzoek waarbij de gezichtsscherpte en de oogdruk wordt gemeten. Daarna krijgt u druppels in de ogen waardoor de pupillen verwijd worden. U gaat hierdoor slechter zien en mag niet zelf autorijden. Deze druppels moeten ongeveer 20 minuten inwerken. Hierna gaat de oogarts uw oog onderzoeken met de spleetlamp en een speciale lens. Hiermee wordt uw hele oog, inclusief het netvlies, onderzocht.

Als de diagnose uveïtis is, kan er een uitgebreider onderzoek (bloedonderzoek, longfoto, enz.) volgen om de oorzaak op te sporen. Soms ontstaat een uveitis door een infectie met een bacterie of een virus, en soms ontstaan ze vanuit het lichaam zelf (zoals bij reuma in de gewrichten). in bijna de helft van de gevallen kan de oorzaak van de uveitis worden achterhaald. Als de uveitis onderdeel is van een algemeen ziekteproces kan de oogarts u verwijzen naar een andere specialist voor verder onderzoek. Daarom kan de oogarts u verwijzen naar een andere specialist voor verder onderzoek. In ruim de helft van de gevallen blijft de oorzaak onbekend. Door onderzoek en uitbreiding van onderzoeksmogelijkheden wordt tegenwoordig steeds vaker een oorzaak of mogelijk verband opgespoord.

Behandelingen

Uveïtis wordt in het algemeen met ontstekingsremmende middelen behandeld. Als de oorzaak bekend is, kan er een gerichte therapie worden voorgeschreven.

Corticosteroïden zijn effectieve ontstekingsremmende medicijnen die bij uveïtispatiënten in verschillende sterktes worden toegepast en in verschillende vormen (oogdruppels, tabletten of injectievloeistof).

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.