Vaginale schimmelinfectie (vulvovaginale candidiasis)

In de vagina leven bacteriën en schimmels. Soms kunnen bepaalde schimmels gaan overheersen, zoals het gist Candida. Dit geeft een schimmelinfectie. 5 tot 8% van de vrouwen heeft last van herhaalde, hinderlijke infecties. Vaginale schimmelinfecties komen vaker voor tijdens de zwangerschap, bij oestrogeenbehandeling, antibioticagebruik, suikerziekte en ‘verminderde afweer’.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een vaginale schimmelinfectie is géén seksueel overdraagbare aandoening. Klachten van herhaalde schimmelinfecties kunnen wel gevolgen hebben op uw seksleven. U kunt beter niet vrijen zolang de vagina nog erg gevoelig is.

Symptomen

  • Jeuk aan de vagina;
  • geurloze, witte, brokkelige afscheiding;
  • de vulva of vaginawand kan rood en gezwollen zijn.

Onderzoeken

Uw huisarts of gynaecoloog kan de diagnose in eerste instantie stellen op basis van uw verhaal en een (inwendig) lichamelijk onderzoek. Uw arts kan de diagnose bevestigen met microscopisch onderzoek van de afscheiding. Een kweek is vrijwel nooit nodig.

Behandelingen

Behandeling van vaginale schimmel kan via de vagina met 1 capsule miconazol 1200 mg. U kunt ook zelf medicijnen zonder recept kopen bij de drogist of apotheek.

Behandeling herhaalde infecties

Als u vaker schimmelinfecties heeft, is goed lichamelijk onderzoek belangrijk omdat de klachten ook een andere oorzaak kunnen hebben. Ook is het goed om dan te testen op suikerziekte omdat dit een verhoogde kans op schimmelinfecties geeft. Bij heel regelmatige klachten kunt u uit voorzorg medicijnen nemen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.