Vallen

Uit onderzoek blijkt dat 2 tot 15% van de opgenomen patiënten minimaal één keer valt tijdens een ziekenhuisopname. Door een val kan iemand gewond raken, dit kan variëren van een wond of blauwe plek, tot ernstigere gevolgen als een botbreuk of hoofdletsel. Hierdoor kan een ziekenhuisopname langer duren. Een val kan ingrijpend zijn, waardoor angst kan ontstaan om een tweede keer te vallen. Door een lange periode van bedrust en niet bewegen nemen spiermassa, kracht en conditie snel af. Hierdoor neemt het risico om tijdens een ziekenhuisopname te vallen, toe.

Ook kunnen duizeligheid (door bijvoorbeeld een dalende bloeddruk bij te snel opstaan), verwardheid, gebruik van geneesmiddelen en balansproblemen een val veroorzaken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Onderzoeken

Als u op de polikliniek Ouderengeneeskunde van het Flevoziekenhuis komt, heeft u met de internist-ouderengeneeskunde of verpleegkundig specialist ouderengeneeskunde een gesprek waarin u uw klachten bespreekt. Ze gaan in op uw lichamelijke klachten, maar letten ook op mogelijke psychische problemen, op uw functioneren en mobiliteit en op uw situatie thuis. Ook krijgt u een lichamelijk onderzoek. Het gesprek en onderzoek duren samen ongeveer 1,5 uur.

 

Behandelingen

De diagnose en het eventuele behandelplan wordt met u en uw naasten besproken. Het behandelplan houdt bijvoorbeeld in dat er bloedonderzoek wordt gedaan of er wordt een röntgenfoto gemaakt. Ook kan de arts u doorverwijzen naar een andere specialist, zoals een fysiotherapeut

U krijgt adviezen en tips wat u zelf kunt doen om het vallen zoveel mogelijk te voorkomen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Ouderengeneeskunde via 036 868 87 17.