Vasculitis

Vasculitis is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt. Het is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen aan de bloedvaten. Bij Vasculitis kunnen op meerdere plaatsen in het lichaam ontstekingen van de bloedvaten ontstaan. Vasculitis kan in de grote vaten, de middelgrote of de kleine bloedvaten ontstaan.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Vasculitis van de grote bloedvaten

Vasculitis van de grote bloedvaten is een ontsteking van de grote bloedvaten zoals de aorta (lichaamsslagader) en de bloedvaten rondom het hart en richting het hoofd. Een voorbeeld hiervan is arteriitis temporalis. Deze aandoening kan op zichzelf staan of voorkomen samen met spierreuma (polymyalgia reumatica).

Vasculitis van de middelgrote bloedvaten

Bij deze Vasculitis van de middelgrote bloedvaten kunnen problemen ontstaan met de darmen, nieren en andere buikorganen. Ook kunt u gewrichtsklachten en huidklachten krijgen. Het belangrijkste voorbeeld van is de zeer zeldzame ziekte poly-arteriitis-nodosa (PAN).

Vasculitis van de kleine bloedvaten

De meest bekende vorm van Vasculitis van de kleine bloedvaten is de ziekte van Wegener (Granulomateuze Polyangiitis). Hierbij kunnen ontstekingen ontstaan van de hele kleine bloedvaten in de nieren, longen en neus, maar ook op andere plaatsen in het lichaam. Ook kunt u gewrichtsklachten krijgen. Bij Vasculitis van de kleine bloedvaten is vaak een bepaalde bloedtest positief is (de ANCA test).

Symptomen

Welke klachten u heeft hangt af van de plek van de ontsteking. Door de ontsteking kunt u zich ziek voelen, koorts krijgen en spier- of gewrichtspijn hebben.

Onderzoeken

Omdat Vasculitis aandoeningen ingewikkelde zeldzame ziektes zijn, is het stellen van de juiste diagnose vaak moeilijk. Meestal zijn er veel onderzoeken nodig. Welke onderzoeken u krijgt, hangt af van uw klachten.

Behandelingen

De behandeling van Vasculitis bestaat uit afweeronderdrukkende medicatie (immuunsuppressiva).

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Vasculaire geneeskunde via 036 868 87 17