Verkoudheid

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Verkoudheid wordt veroorzaakt door besmetting met een verkoudheidsvirus. Er zijn veel virussen die een verkoudheid kunnen geven. Als iemand een aantal keer achter elkaar verkouden raakt, gaat het steeds om een ander type virus. Volwassenen worden 2 tot 5 keer per jaar verkouden, kinderen wel 6 tot 10 keer per jaar. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een klassieke verkoudheid verloopt in fasen. Het virus komt via de neus binnen en wordt met het snot mee vervoerd naar de neuskeelholte. Het slijmvlies in de neuskeelholte is extra gevoelig voor het verkoudheidsvirus en daarom begint een verkoudheid meestal in de neuskeelholte. Dit geeft een pijnlijk, rauw gevoel in de neuskeelholte. De infectie breidt zich daarna uit naar de voorzijde van de neus. Hierdoor begint u te snotteren of raakt de neus verstropt. Daarna breidt het uit naar de rest van de keelholte, met keelpijn en hoesten als gevolg. Soms zijn ook de stembanden ontstoken, waardoor heesheid ontstaat. Een enkele keer doen de lagere luchtwegen (luchtpijp, longen) mee waardoor ook benauwdheid kan ontstaan.

Hoe krijgt u een verkoudheid?

Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door anderen weer worden ingeademd. Dit gebeurt vooral als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes (bijvoorbeeld in de bus, tram of trein, op kantoor, op school of in een kinderdagverblijf). Het virus kan ook via de handen worden overgedragen. Iemand die verkouden is, zit bijvoorbeeld aan zijn neus of doet zijn hand voor de mond bij het niezen of hoesten. Vervolgens geeft hij een ander de hand of raakt iets aan dat daarna door anderen wordt aangeraakt. Iemand met een verkoudheid is besmettelijk vanaf het moment dat de eerste klachten ontstaan. De incubatietijd (periode tussen de infectie en dat iemand ziek wordt) is 2 tot 3 dagen.

Symptomen

  • snot in de neus en keel
  • neusverstopping
  • verminderde reuk
  • niezen
  • keelpijn
  • hoesten
  • hoofdpijn
  • druk op de kaken

Behandelingen

Een gewone verkoudheid gaat vanzelf over. Wel zijn er middelen om de verschijnselen van verkoudheid te verminderen. Als uw neus verstopt is, kunnen neusdruppels met zout water soms wat verlichting geven. U kunt de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een drinkglas met lauw water. Doe een paar keer per dag (of zo vaak u prettig vindt) een paar druppels in ieder neusgat. U kunt de zoutoplossing ook kant en klaar (als druppels of spray) bij de drogist of apotheek kopen.

Medicijnen zijn bij verkoudheid niet nodig. U kunt eventueel xylometazoline-neusdruppels of -spray gebruiken. Dit vermindert de zwelling van het slijmvlies, waardoor u wat gemakkelijker door uw neus kunt ademen. Xylometazoline kunt u zo nodig 3 keer per dag en maximaal 1 week gebruiken. Als u dit middel te lang gebruikt, kan het de slijmvliezen beschadigen. Xylometazoline kunt u zonder recept bij de apotheek of drogist kopen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.