Vernauwde voorhuid bij jongens (phimosis)

De voorhuid is een dun, rekbaar stukje huid dat over het gevoelige uiteinde van de penis (eikel) zit. De voorhuid zit aan de penis vast met een soort riempje. Bij de geboorte zitten de voorhuid en de eikel vaak nog verkleefd. Bij de meeste jongens komt de voorhuid uiteindelijk vanzelf los. Een vernauwde voorhuid komt meestal door een huidafwijking of een tekort riempje. Dit hoeft geen klachten te geven, maar het kan lastiger zijn om onder de voorhuid goed schoon te maken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Vanaf de leeftijd van 4 jaar is de voorhuid bij de meeste jongens voorzichtig terug te schuiven. Als dit niet (goed) lukt, forceer dit dan niet. Dit kan pijn doen en scheurtjes veroorzaken in de huid. De littekens hiervan kunnen de voorhuid zelfs nog nauwer maken.

Symptomen

De voorhuid kan het plassen belemmeren (de voorhuid gaat dan bol staan tijdens het plassen) waardoor er urine kan achterblijven tussen de voorhuid en de eikel. Hierdoor kunnen de eikel en de voorhuid gaan ontsteken. Dit kan zorgen voor pijn aan de eikel, pijn bij het plassen, een slappe urinestraal en kleine beetjes plassen.

Onderzoeken

De uroloog onderzoekt voorzichtig de penis en besluit of behandeling nodig is. 

Behandelingen

De voorhuid is soepeler te maken met een crème. Als dit niet helpt, is een operatie mogelijk om de voorhuid wijder te maken. Een besnijdenis kan de voorhuid helemaal of gedeeltelijk verwijderen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie via 036 868 87 18.