Verstopte neus (neuspassageklachten)

Er zijn veel mogelijke aandoeningen die ervoor zorgen dat de neus verstopt raakt. Meestal is er sprake van een gewone verkoudheid. Ook kan het komen door een allergie of een scheefstand van het neustussenschot. Andere oorzaken zijn neuspoliepen of een tumor.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Chronisch gezwollen neusschelpen

Elke neushelft heeft aan de binnenkant 3 slijmvliesplooien die boven elkaar liggen. Zo'n plooi heet een neusschelp (concha). Deze neusschelpen verwarmen, bevochtigen en filteren de ingeademde lucht. De onderste neusschelpen zijn het grootst en geven soms klachten van neusverstopping bijvoorbeeld tijdens verkoudheid of allergie. Soms zijn de onderste neusschelpen chronisch gezwollen ook zonder verkoudheid of allergie. Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is.

Symptomen

  • niet goed door de neus kunnen ademen
  • benauwdheid
  • hoofdpijn
  • droge keel

Onderzoeken

Om vast te stellen of u neuspassageklachten heeft, doen we een aantal onderzoeken. De arts kijkt eerst welke lichamelijke klachten u in het verleden heeft gehad en stelt u een aantal vragen. De arts doet ook een lichamelijk onderzoek.

Behandelingen

Hoe we u van uw neuspassageklachten af kunnen helpen, hangt samen met het ziektebeeld dat de klachten veroorzaakt. Mogelijke behandelingen van neuspassageklachten:

  • neusspoelen;
  • neusdruppels of neusspray;
  • antihistaminica.

Bij chronisch gezwollen neusschelpen zal de KNO-arts u eerst medicijnen voorschrijven om te proberen om de zwelling te verminderen zodat u weer beter door uw neus kunt ademen. Als de medicijnen niet of onvoldoende werken en u heeft veel last van neusverstopping, dan kan een operatie van onderste neusschelpen helpen.

Ook bij een scheefstand van het neustussenschot is soms een operatie nodig.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.