Verzakking van organen in het bekken

Bij een verzakking zakken de organen in het bekken omlaag. Het gaat dan om de voorkant van de vagina met de blaas, de achterkant van de vagina met het rectum (het uiteinde van de dikke darm) en/of de baarmoeder. Vaak zijn verschillende organen tegelijk verzakt.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Een verzakking is soms te zien vanaf de buitenkant. Een verzakte blaas ziet eruit als een ronde bol aan de voorkant van de vagina. Een verzakt rectum is als een uitpuilende bol aan de achterkant van de vagina. Bij een verzakte baarmoeder is de baarmoedermond soms te zien bij de ingang van de vagina.

U kunt een zwaar gevoel in de vagina hebben. Soms lijkt het alsof er iets naar buiten komt, alsof u een bal tussen uw benen heeft. U kunt ook een zeurderig gevoel in de onderbuik krijgen dat uitstraalt naar de rug. Verzakkingen geven vaak problemen met het plassen en de ontlasting. Vermoeidheid komt ook regelmatig voor en zitten en fietsen kan vervelend zijn. De klachten worden vaak in de loop van de dag erger, zeker als u veel doet. Door rust verminderen ze meestal.

Niet alle verzakkingen geven klachten.

Onderzoeken

Om te achterhalen of u een verzakking van de organen heeft, zal de arts u onderzoeken. Meestal wordt er ook een echo gemaakt. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00 of met de afdeling Urologie via 036 868 87 18.