Verzwikte of verstuikte enkel

Bij een verzwikte of verstuikte enkel is de voet plotseling naar binnen of buiten geklapt. Bij een verzwikking is de enkel is een beetje gezwollen en doet een paar dagen pijn, daarna kan hij weer volledig worden gebruikt. Verstuiken doet vaak meer pijn doordat de enkelbanden zijn verrekt of beschadigd.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Als u een verstuikte enkel heeft, is staan en lopen pijnlijk. Uw enkel kan dik en blauw worden doordat er bloedvaten stuk zijn gegaan. Als u een paar dagen later weer gewoon op de enkel kunt staan en kunt lopen, kunt u ervan uitgaan dat het een lichte verstuiking was.

Onderzoeken

De arts luistert naar uw klachten en doet een lichamelijk onderzoek. Eventueel wordt een röntgenfoto gemaakt om botbreuken uit te sluiten.

Behandelingen

Het beschadigde weefsel heeft tijd nodig om te herstellen. Is dit herstel niet voldoende, dan blijft de enkel zwak en is de kans op nieuwe verstuikingen groot.

Het is belangrijk de zwelling zoveel mogelijk te beperken. Daarvoor volgt u na een verstuiking de RICE-regel.

  • Rest (rust): ontzie de enkel en probeer er zo weinig mogelijk op te staan. Als u staat, steunt u zo min mogelijk op de verstuikte enkel.
  • Ice (ijs): koel de enkel minstens 15 minuten. Gebruik hiervoor een cold-pack, een washandje met ijsklontjes of stromend, koud water. Leg altijd een theedoek of dunne handdoek tussen uw huid en het ijs om verbranding te voorkomen.
  • Compression (drukverband): na het koelen geeft een drukverband de enkel stevigheid en tegendruk tegen de zwelling.
  • Elevation (verhoging): hou de enkel zou veel mogelijk omhoog (vooral de eerste 48 uur) en laat hem zo weinig mogelijk naar beneden hangen. Dan blijft de vochtophoping in de enkel beperkt. Binnen enkele dagen neemt de zwelling af.

Welke behandelingen zijn mogelijk?

Als u de enkelbanden ernstig heeft verstuikt duurt de genezing langer. Uw arts kan u adviseren om uw enkel gedurende 4 tot 6 weken zoveel mogelijk te ontlasten. Een verband van tape of een brace geeft meestal voldoende steun. Soms is gips in de eerste fase beter. In enkele gevallen, en dan vooral bij actieve sporters of bij herhaalde verstuikingen, besluit de arts te opereren.

Fysiotherapie

Daarnaast kan een fysiotherapeut van het Flevoziekenhuis u helpen bij uw herstel. De fysiotherapeut ondersteunt en begeleidt u tijdens uw opname of na uw vertrek uit het Flevoziekenhuis.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805 of met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.