Vleesbomen (myomen)

Myomen (vleesbomen) zijn goedaardige knobbels in de spierlaag van de baarmoeder en geven meestal geen klachten. Als u echter hevige of pijnlijke menstruaties heeft, als de myomen groot zijn of als er veel vleesbomen zijn, is soms behandeling nodig.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Vleesbomen kunnen aan de buitenzijde van de baarmoeder zitten, in de baarmoederwand of in de baarmoederholte. Hoe myomen ontstaan is niet bekend. Vleesbomen kunnen een paar millimeters groot zijn, maar ook zelfs een paar kilo wegen.

Myomen komen voor bij 20 tot 30% van de westerse vrouwen en bij 50 tot 60% van de negroïde vrouwen. Zij ontstaan vaker bij vrouwen die (nog) geen kinderen hebben gehad. Ze worden beïnvloed door de hormonen oestrogeen en progesteron, in de vruchtbare fase van het leven. Myomen komen daarom niet voor bij meisjes die nog niet menstrueren en worden na de laatste menstruatie kleiner en verdwijnen uiteindelijk. Tijdens de zwangerschap kunnen myomen soms groeien door hormoonveranderingen waarna ze na de zwangerschap weer kleiner worden. Ook bij sommige hormoonbehandelingen, zoals voor overgangsklachten, kunnen myomen groter worden.

Myomen geven meestal geen problemen bij een zwangerschap. De kans dat myomen kwaadaardig worden is zeer klein (1 op 10.000).

Symptomen

Myomen geven doorgaans geen of weinig klachten en worden vaak bij toeval gevonden. De meeste myomen groeien langzaam en blijven onopgemerkt. De plaats waar het myoom zit heeft meer invloed op de klachten dan de omvang. Zo kunnen myomen in de baarmoederholte, zelfs als ze klein zijn, menstruatieklachten veroorzaken.

Heel soms zorgen myomen voor een drukkend gevoel in de buik, pijn laag in de rug, klachten met plassen en pijn en/of bloedverlies bij het vrijen. Een enkele keer verschrompelt een myoom door te weinig bloedtoevoer (myoomnecrose) waardoor u hevige buikpijn kunt krijgen.

Behandelingen

Als u geen klachten heeft, is geen behandeling of controle nodig. Bij veel bloedverlies en/of de menstruatiepijn kunnen medicijnen helpen. Verder is een behandeling afhankelijk van het aantal, de plaats en de grootte van de myomen, uw leeftijd en of u een kinderwens voor de toekomst heeft.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.