Weke delen reuma (Fibromyalgie)

Fibromyalgie is een aandoening waarbij u last heeft van chronische pijn in de weke delen. Dat zijn spieren en bindweefsel.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. De klachten wisselen vaak, dit betekent dat er de ene dag meer klachten zijn dan de andere dag.

Bij fibromyalgie zijn geen afwijkingen in spieren of bindweefsel te vinden. Ook verder in het lichaam is niets te vinden dat de aandoening kan verklaren. De oorzaak is nog onbekend. Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen en er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen de klachten verminderen met pijnstillers en een combinatie van beweging en rust.

Symptomen

Veel voorkomende klachten bij fibromyalgie zijn:

 • chronische vermoeidheid;
 • pijn: vaak in uw rug, nek, schouders, borstbeen, zijkant van uw heupen of aan de binnenkant van uw knie
 • stijfheid: meestal in de ochtend, zogenoemde ochtendstijfheid. Ook bent u vaak stijf als u een tijd heeft gezeten of gestaan;
 • krachtverlies van uw spieren: hierdoor heeft u meer moeite met bepaalde handelingen, zoals tassen dragen bij het boodschappen doen of gaan zitten en weer opstaan;
 • slaapproblemen: soms komt u niet goed in slaap. Soms slaapt u wel, maar word u vaak wakker door de pijn;
 • stemmingsklachten. Klachten die hierbij regelmatig voorkomen zijn:
  ⋅ angsten
  ⋅ depressieve gevoelens
  ⋅ concentratieproblemen
  ⋅ vergeetachtigheid
  ⋅ moeite hebben om beslissingen nemen

Onderzoeken

Er bestaat geen gouden standaard om de diagnose fibromyalgie te bevestigen. Een reumatoloog herkent de symptomen ervan en kan andere oorzaken van de klachten meestal uitsluiten. Wanneer een arts twijfels heeft over de diagnose, kiest hij voor aanvullend onderzoek. Dit kan bijvoorbeeld een röntgenfoto of een bloedonderzoek zijn. Bij fibromyalgie tonen aanvullende onderzoeken, zoals bloedtests of röntgenfoto’s geen afwijkingen aan.

Behandelingen

Er is geen behandeling die fibromyalgie geneest. U kunt wel iets tegen de klachten doen, bijvoorbeeld met fysiotherapie, beweging en pijnstillers. Goede nachtrust is van groot belang omdat het bekend is dat pijnklachten erger worden bij onvoldoende rust. Ook is er begeleiding mogelijk, zodat u beter om leert gaan met fibromyalgie.

Medicijnen

Er zijn geen medicijnen tegen fibromyalgie. De arts schrijft indien nodig wel medicijnen voor tegen uw klachten.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Reumatologie via 036 868 88 06.