Wratten

Wratten (verruca) zijn meestal dikke, bloemachtige uitgroeisels van de huid die vaak ruw aanvoelen. Ze ontstaan vooral op handen en voeten, maar kunnen ook op andere plekken groeien. Vaak zijn er meerdere wratten tegelijk. Er zijn verschillende soorten wratten zoals gewone wratten, ouderdomswratten en waterwratjes.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Gewone wratten

Gewone wratten ontstaan door het besmettelijke humaan papilloma virus. Bij wondjes en een geweekte huid (door bijvoorbeeld zwemmen) is de kans op besmetting groter. Na besmetting duurt het meestal 2 tot 6 maanden voordat u wratten krijgt.

Ouderdomswratten

Ouderdomswratten zijn goedaardige vormsels aan de huid en komen heel vaak voor. Hoe ouder u wordt, hoe meer ouderdomswratten u krijgt. Meestal ontstaan de eerste rond de leeftijd van 30 jaar en vallen ze echt op na uw 50e levensjaar.

Waterwratjes (mollusca contagiosa)

Waterwratjes ontstaan door een pokvirus. Het is besmettelijk en komt vooral bij kinderen voor. Het kind krijgt huidkleurige pukkeltjes die meestal vanzelf weer verdwijnen binnen 6 tot 12 maanden.

Symptomen

Gewone wratten

Wratten geven weinig klachten, maar sommige wratten kunnen pijn doen. Ook is het uiterlijk voor veel mensen ongewenst. De gewone wrat zit vooral op handen en voeten en soms op knieën en ellebogen. Het zijn vaak bloemkoolachtige, hobbelige en brokkelige bultjes die hard kunnen aanvoelen. Meestal heeft u meerdere wratten tegelijk.

Ouderdomswratten

Ouderdomswratten hebben verschillende vormen en kleuren. Ze lijken op een ruwige moedervlek. Het is een ruwige, onregelmatige, bruinige en soms wat vettige plek. Ze lijken bovenop de huid te liggen, maar zitten toch stevig vast op de huid. De meeste ouderdomswratten zijn een halve tot een hele centimeter, maar ze kunnen tot 3 centimeter groeien. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, behalve op de handpalmen, voetzolen en lippen. Ze groeien het meest op de borst, de rug, het gezicht (vooral bij de slapen) en de nek. Soms kunnen ze een beetje afbrokkelen en ook kunnen ze jeuken.

Waterwratjes

Waterwratjes zijn een beetje glanzende, parelwitte tot huidkleurige pukkeltjes in de vorm van een bolletje met een deukje. Een waterwratje blijft meestal klein, maar kunnen ook geleidelijk groeien tot 5 tot 10 millimeter. Wel komen er steeds meer bij, tot soms wel 100 waterwratjes. Ze groeien vooral op de romp, in de hals en bij de oksel. Ook kunnen ze op het gezicht zitten en dan vooral op de oogleden. Bij eczeem zijn ook de eczeemplekken gevoeliger voor waterwratjes. Omdat waterwratjes ook seksueel overdraagbaar zijn, zitten ze bij volwassenen vaak bij de geslachtsdelen en de anus. Als waterwratjes ontsteken worden ze rood, kunnen ze etteren en ontstaan er korstjes. Dit ruimt de waterwratjes op en laat de huid genezen. Meestal geven waterwratjes geen littekens.

Onderzoeken

De dermatoloog kan zien of u wratten heeft en welke soort u heeft.

Behandelingen

Wratten zijn niet kwaadaardig en behandelen is niet nodig. Als gewone wratten en ouderdomswratten wratten klachten geven, is behandeling mogelijk door afschrapen, bevriezen met vloeibare stikstof, wegsnijden of elektrisch wegbranden. Vaak krijgt u hierbij een verdoving. Waterwratjes verdwijnen meestal vanzelf. Als de dermatoloog toch besluit om ze te behandelen kan dit door afschrapen, bevriezen met vloeibare stikstof of elektrisch wegbranden. Bij jonge kinderen gebeurt dit met een verdoving met een verdovende crème.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie via 036 868 87 34.